[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/11\/110621-bisera.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/11\/100x73\/110621-bisera.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/11\/110621-bisera.jpg","size":"77.42","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Turković: Nema saglasnosti za ukidanje viza

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije uspjelo postići saglasnost za odluku koja se ticala ulaska stranaca u BiH, potvrdila je novinarima ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković (SDA).

Ona je podržala sve tri sporne odluke koje su naknadno uvrštene u dnevni red današnje sjednice iako smatra da su one mogle biti drugačije formulirane, ali u odnosu na ono što će se njima dobiti i na ono što može biti izgubljeno smatra da je to bio pravilan postupak.

Kaže da se nije smjelo dogoditi da neki politički stav nadjača interes državljana BiH, dodajući da su dva ministra u Vijeću ministara glasali protiv dvije značajne odluke od kojih se jedna odnosi na turizam i znači gubitak od 200 miliona dolara.

- Ne razumijem kako neko može imati hrabrosti da zemlji, nakon pandemije, uskrati 200 miliona dolara. U isto vrijeme Albanija je svoja vrata otvorila turistima koji sada tamo mogu ići. Ovakva odluka dolazi nakon garancija aviokompanija koje su najavile dolazak 100.000 turista - mišljenja je Turković.

Pojasnila je i da postoji mogućnost da svi ti turisti slete na mostarski aerodrom kako bi doprinijeli razvoju tog dijela Bosne i Hercegovine.

Smatra da je sada očigledno da svi ne razmišljaju jednako što je vrlo poražavajuće za bh. šeficu diplomatije te je pozvala da određeni politički stavovi ne budu dominantni tokom donošenja važnih odluka na Vijeću ministara.

Državni ministri odbili su danas prihvatiti Odluku o vizama kojom bi se odobrio ulazak turista iz Saudijske Arabije, Irske i Ujedinjenog Kraljevstva bez viza, a radi se o odluci koja bi važila do 15. oktobra.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ranije je pojasnilo da bi turistima iz tih zemalja bilo omogućeno da mjesec dana bez vize mogu biti u BiH, s tim da moraju imati dokaz o smještaju.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!