[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/10\/new-zealand-bijeli-otok-vulkan-wikipedia.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/10\/100x73\/new-zealand-bijeli-otok-vulkan-wikipedia.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/10\/new-zealand-bijeli-otok-vulkan-wikipedia.jpg","size":"436.58","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Turističke agencije nisu poštovale upozorenje seizmologa za Bijeli otok

Novi Zeland saopćio  je u utorak da se osam osoba još uvijek vode kao nestali dan nakon što je vulkan eruptirao novozelandskom Bijelom  otoku (White Island) usmrtivši najmanje pet osoba.

Premijerka Jacinda Ardern rekla je novinarima u Whakataneu, gradu u blizini vulkanskog otoka, da su među ubijenim Novozelanđani i turisti iz Australije, Sjedinjenih Država, Britanije, Kine i Malezije, prenosi Reuters.

Pet ljudi je poginulo, osam ih se još vodi kao nestalo, a više od 30 je ozlijeđeno u ponedjeljak u erupciji jednog od najaktivnijih vulkana na Novom Zelandu. Hospitalizirani su imali opekotine, povrede od eksplozije i probleme s disanjem. Također mnoge su zadobili ozlijede od predmeti koji su letjeli tokom erupcije, te zbog direktnog kontakta s kiselinom ili udisanje pepela.

Mnogi posjetitelji bili su u dnevnom obilasku otoka tokom  putovanja kruzerom.

GeoNet je sredinom novembra  podigao nivo upozorenja za otok zbog povećanja vulkanske aktivnosti. No, turističke agencije nisu to poštovale.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern rekla je da će vlada istražiti incident.

"Ova pitanja moraju da se postave i na njih mora da se da odgovor", rekla je Ardern u parlamentu.

"Moram reći da sam vrlo iznenađen kad čujem da je (danas) bilo posjetitelja jer su seizmolozi upozorili na pojačanu vulkansku aktivnost", rekao je vulkanolog sa sveučilišta Drexel Loÿc Vanderkluysen.

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!