[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/19\/sad-trump-ispred-bijele-kuce-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/19\/100x73\/sad-trump-ispred-bijele-kuce-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/19\/sad-trump-ispred-bijele-kuce-xinhua.jpg","size":"325.00","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Trump: SAD trenutno ne razmatra sankcije Turskoj

Sjedinjene Američke Države trenutno ne razmatraju sankcije Turskoj zbog njene kupovine ruskog sistema protivvazdušne odbrane S-400, izjavio je predsjednik SAD-a Donald Trump, dan nakon što je Bijela kuća saopćila da je ta kupovina učinila nemogućim prisustvo Ankare u programu F-35.

Kako javlja Reuters, portparol turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin izrazio je nelagodnost zbog odluke Washingtona da ukloni Tursku iz zajedničkog programa, prenio je CNN Turk. 

Kalin je rekao da su odnosi između NATO saveznika ne mogu da ostanu zdravi uz jednostrane odluke, prenosi agencija.

Sjedinjene Američke Države su u četvrtak potvrdile da neće isporučiti avione F-35 Turskoj zbog kupovine ruskog raketnog sistema S-400, koji će služiti za "otkrivanje tehnoloških tajni", saopćila je Bijela kuća.

Washington će nastaviti sarađivati s Ankarom, "uprkos negativnom utjecaju interne operativnosti Turske" s NATO-om, dodaje se u saopćenju, prenosi Beta.

- F-35 ne može koegzistirati s ruskom platformom za prikupljanje obavještajnih podataka koja će se koristiti za otkrivanje tehnoloških tajni - dodala je Bijela kuća.

Američko Ministarstvo odbrane dalo je Turskoj rok do 31. jula da odustane od ruskog raketnog sistema, jer će u suprotnom biti isključena iz programa za proizvodnju aviona F-35, u kojem je Turska učestvovala od njegovog pokretanja, podsjeća Al Jazeera Balkans.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!