[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/18\/putin-trump.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/18\/100x73\/putin-trump.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/18\/putin-trump.jpg","size":"325.35","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Trump: Sa Putinom sam razgovarao o konfliktima na Bliskom istoku

Američki predsjednik Donald Trump kazao je da je sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Helsinkiju razgovarao o situaciji i konfliktima na Bliskom istoku.

Izrazio je nadu da će Iran u nekom trenutku biti spreman na dogovor. Trump je ranije ove godine objavio da SAD napuštaju iranski nuklearni sporazum koji je postignut 2015. godine između SAD-a, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke sa Iranom.

Sporazumom su ograničene nuklearne aktivnosti Irana a zauzvrat je obećano ukidanje međunarodnih sankcija.

Trump je, osim povlačenja iz sporazuma, najavio i ponovno uvođenje sankcija Iranu, koje bi se po fazama trebale početi primjenjivati od narednog mjeseca.

Govoreći nakon sastanka s Putinom u Helsinkiju, američki je predsjednik naveo da odnosi Rusije i SAD-a nikada nisu bili lošiji, ali da se u budućnosti mogu poboljšati.

Trump je istaknuo da prihvata zaključak obavještajne zajednice o ruskom miješanju u američke izbore 2016. godine, dodavši da to nije imalo nikakav utjecaj na konačan ishod, prenosi RT.

Također je rekao da je sa Putinom razgovarao o mogućnosti reduciranja nuklearnog oružja širom svijeta.

Podijelite ovaj članak!