[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/27\/trump-netanyahu-bijela-kuca.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/27\/100x73\/trump-netanyahu-bijela-kuca.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/27\/trump-netanyahu-bijela-kuca.jpg","size":"392.46","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Trump predstavlja bliskoistočni mirovni plan izraelskim čelnicima

Očekuje se da američki predsjednik Donald Trump tokom dana objavi detalje svog bliskoistočnog mirovnog plana izraelskim čelnicima, dok su palestinski zvaničnici osudili plan kao pokušaj „dokrajčivanja“ palestinskih političkih ciljeva.

Trump će se odvojeno sastati s desničarskim izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i centrističkim opozicionim čelnikom  Bennyjem Gantzom u Washingtonu kako bi objavio svoje dugo vremena odgađane mirovne prijedloge, koji su držani u tajnosti.

Palestinci strahuju da će plan ugasiti njihove nade u stvaranje nezavisne države na Zapadnoj obali, istočnom Jerusalemu i Pojasu Gaze. Palestinski čelnici saopćili su da nisu pozvani u Washington i naglašavaju da nijedan mirovni plan ne može funkcionirati bez njih.

Uoči američko-izraelskih susreta, palestinski premijer Mohammad Shtayyeh izjavio je da Trump i Netanyahu koriste plan kao sredstvo odvraćanja pažnje od njihovih problema u vlastitim državama.  

Trump je opozvan u Zastupničkom domu prošlog mjeseca i trenutno se vodi postupak protiv njega u Senatu zbog optužbi o zloupotrebi ovlasti. Netanyahu se suočava s optužbama za korupciju i s nacionalnim izborima 2. marta, trećim u manje od godinu dana. Obojica čelnika negiraju optužbe protiv njih.

- Ovaj plan ima za cilj da se Trump zaštiti od opoziva i da se Netanyahu zaštiti od odlaska u zatvor, to nije mirovni plan - izjavio je Shtayyeh  na sastanku vlade u Ramallahu na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom.

- Mi to odbacujemo, tražimo od međunarodne zajednice da ne bude partner u njemu jer on (plan) protivrječi temeljima međunarodnog prava i neotuđivim palesrtinskim pravima - kazao je.  

- To nije ništa drugo nego plan da se dokrajče palestinski politički ciljevi - dodao je.

Trumpova inicijativa, čiji je ključni autor njegov zet Jared Kushner, uslijedila je nakon dugotrajnih napora na rješenju jednog od najupornijih svjetskih problema.  

Izraelsko-palestinski pregovori propali su u 2014. Ujedinjene nacije i većina vlada u svijetu podržavaju dvodržavno rješenje spora – nezavisnu palestinsku državu koja egzistira pokraj Izraela - i koje je decenijama temelj svakog mirovnog plana, prenosi Reuters.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!