[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/17\/trump-ispred-bijele-kuce-xinhua-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/17\/100x73\/trump-ispred-bijele-kuce-xinhua-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/17\/trump-ispred-bijele-kuce-xinhua-1.jpg","size":"446.46","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Trump: PKK možda i veća teroristička prijetnja od džihadista IS

 Američki predsjednik Donald Trump ocijenio je u srijedu da je Kurdistanska radnička stranka (PKK) koja desetljećima gerilski ratuje protiv Turske "možda" i veća "teroristička prijetnja" od džihadističke skupine tzv. Islamske države (IS). 

"PKK, koji pripada Kurdima, kao što znate, možda je i gora u smislu terorizma i u mnogo aspekata i veća teroristička prijetnja nego IS", izjavio je američki predsjednik na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, prenosi Daily Mail.

Turska je prošle sedmice počela ofanzivu na sjeveru Sirije protiv kurdske milicije koju smatra sirijskim ogrankom PKK-a pošto su se iz te zone povukle američke snage. 

Braneći snažno svoju odluku o povlačenju sa sjevera Sirije, Trump je kazao da ni u kojem slučaju nije svome turskome kolegi dao zeleno svjetlo za vojnu ofanzivu, a što mu pripisuju brojni kritičari.

"Neću se upletati u rati između Turske i Sirije", rekao je nekoliko sati prije odlaska svog potpredsjednika Mikea Penca i  državnog tajnika Mikea Pompea u Ankaru gdje će razgovarati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. 

Pence je rekao da putuje u Ankaru da zatraži "prekide invazije" na Siriju.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!