[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/13\/switzerland-water-nature-swiss-preview.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/13\/100x73\/switzerland-water-nature-swiss-preview.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/13\/switzerland-water-nature-swiss-preview.jpg","size":"88.18","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Trojica Španaca poginula, četvrti nestao u kanjonu rijeke u Švicarskoj

Trojica španskih sportskih entuzijasta poginula su i za četvrtog se pretpostavlja da je smrtno stradao nakon što ih je oluja iznenadila dok su bili u kanjoningu u kanjonu rijeke u istočnoj Švicarskoj, saopćile su vlasti u četvrtak.

Četvrti čovjek iz sjeverne španske regije Navarre, nestao je u kanjonu Parlitobel u kantonu St. Gallen neposredno prije 17 sati u srijedu.

Dvije žene koje su bile dio grupe javile su da su muškarci - u dobi između 30 i 48 godina - nestali kada se nisu pojavili na polaznoj tački nakon žestoke oluje, saopćio je policijski portparol.

Trojica su pronađena mrtva tokom noći, a četvrti nije pronađen uprkos potrazi stotinu ljudi, saopćila je policija na konferenciji za novinare u četvrtak.

Policija je saopćila da četvrti čovjek, koga nije imenovala, nije učestvovao u turi s vodičima nego je odlučio da se zaputi sam. Loše vrijeme prekinulo je potragu prije nego što je nastavljena u četvrtak ujutru.

Kanjoning je putovanje kroz kanjone i klance korištenjem raznih tehnika - pješačenjem, planinarenjem, skakanjem, plovidbom i plivanjem. Regija u kojoj su Španci putovali dobro je poznata - website lokalne turističke agencije opisao ju je kao teren za "višestruke ture kanjoninga vrijedne truda".

Ta aktivnost je popularna u Švicarskoj, ali nosi rizike, posebno u Alpima, gdje se vrijeme veoma brzo može promijeniti i kiša ispuni uske kanjone bujicama vode.

U julu 1999., 21 osoba, od kojih su većina bili Australci, poginula je tokom kanjoning ture s vodičima kada ih je odnijela bujica izazvana iznenadnim pljuskom koji pao tokom njihovog prolaska kroz kanjon, prenosi Reuters.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!