[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/20\/fna-150312.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/20\/100x73\/fna-150312.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/20\/fna-150312.jpg","size":"52.14","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Trnka: Hibridni rat u BiH poprimio široke razmjere

Bosna i Hercegovina je izložena hibridnom ratu, smatra prof. dr. Kasim Trnka, jedan od učesnika tribine Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca održane u Sarajevu o temi "Hibridni rat protiv BiH - Oblici djelovanja i njegove posljedice“.

U izjavi novinarima, Trnka objašnjava da vidovi hibridnog rata mogu biti veoma različiti, počev od djelovanja obavještajnih službi, cyber operativnosti, neformalnih kanala, do različitih spinova u javnosti.

Bosanskohercegovački intelektualci cijene, dodao je Trnka, da je hibridni rat u Bosni i Hercegovini poprimio široke razmjere, dok, s druge strane, država nema odgovora.

Zemlja je u dubokoj krizi, dovodi se u pitanje i sam Djetonski sporazum koji izvorno nije podrazumijevao samo prestanak rata već i sve što treba poduzeti potom na usavršavanju sistema kako bi Bosna i Hercegovina postala kompatibilna država. Predviđen je redovni mehanizam za promjenu Ustava, ali nažalost, umjesto da se ide u tom pravcu, na sceni su retrogradne ideje, zaključuje Trnka povodom aktuelne političke situacije u Bosni i Hercegovini.

Po njegovom mišljenju, problem je i u nedovoljnoj reakciji, prvenstveno institucija, ali i akademskog, nevladinog sektora, medija.

Aktuelna zbivanja su konsekvenca odnosa velikih - Amerike i Rusije, Evrope i Amerike, ali Evropa, po Trnkinom mišljenju, ne pokazuje dovoljno interesa, dok se američki interes pojavljuje, međutim, potreban je ozbiljniji pritisak na domaće političke snage u BiH kako bi djelovale u pravcu reformi a ne retrogradno.

Po riječima drugog učesnika današnje tribine, prof. dr. Zijada Hasića, hibridni rat ne postoji kao tema u školstvu, ali je realan, rasprostranjen u svijetu i dobrim dijelom se može osjetiti u Bosni i Heregovini i regiji.

Aktuelnu bh. političku krizu on vidi kao stremljenje snaga poraženih u oružanom sukobu da mjerama hibridnog rata, nađu prostora za ispunjenje neostvarenih ciljeva.

Tribina Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca "Hibridni rat BiH - Oblici djelovanja i njegove posljedice“ održana je kao vid reakcije na aktulenu situaciju u Bosni i Hercegovini, gdje političke struje iz Republike Srpske, predvođene Miloradom Dodikom, prijete razgradnjom državnih institucija i prenošenjem ovlasti na Republiku Srpsku.

Osim Kasima Trnke i Zijada Hasića, na tribini su govorili Džemal Najetović, Hajrudin Somun i Vahid Karavelić.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!