[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/24\/kanader.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/24\/100x73\/kanader.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/24\/kanader.jpg","size":"208.21","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Tri američka vatrogasca poginula u padu aviona u požarnom području Australije

Tri američka vatrogasca, kapetan Ian McBeth (45), prvi oficir Paul Clyde Hudson (43) i inženjer Rick A DeMorgan Jr (44), poginuli su u petak u Novom Južnom Walesu u Australiji u padu aviona kojim su učestvovali u gašenju požara.

Uzrok pada C-130 Hercules još  nije poznat, a premijer Novog Južnog Walesa Gladys Berejiklian kazao je da je u pitanju "nevjerovatan gubitak", dok je australski premijer Scott Morrison izrazio duboko žaljenje zbog ove tragedije te saučešće porodicama poginulih.

Službenici su izgubili kontakt s avionom u vlasništvu kanadske vatrogasne kompanije Coulson Aviation malo prije 13.30 sati po lokalnom vremenu.

Avion se srušio u požarnom području u Snježnim planinama, južno od Canberre, javila je regionalna vatrogasna služba NSW-a, a djelovao je na gašenju požara po uobičajenoj proceduri te u ovoj fazi nema podataka šta je uzrokovalo nesreću.

Državna vlada naredila je da se u petak zastave spuste na pola koplja u čast trojici poginulih vatrogasaca, dok su ostali sjevernoamerički vatrogasci u Australiji minutom šutnje odali počast poginulima.

U drugoj požarima pogođenoj državi Victoria, Državna vatrogasna uprava (CFA) zahvalila je američkim vatrogascima koji su tek stigli da im pomognu u gašenju požara, javlja BBC.

Australija se od septembra bori protiv požara u kojima je do sada poginulo najmanje 33 ljudi. Više od 70 požara i dalje bjesni samo u državi Novi Južni Wales. Prema očekivanjima požari na jugu Australije mogli bi dostići vrhunac u februaru, a borba s požarima mogla bi potrajati do aprila.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!