[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/14\/fna-84285.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/14\/100x73\/fna-84285.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/14\/fna-84285.jpg","size":"449.81","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Treneri sarajevskih rivala složni: U vječitom derbiju favorita nema

Fudbalere Željezničara i Sarajeva sutra očekuje gradski derbi u okviru 5. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Željezničar je u blagoj prednosti s obzirom na to da se derbi igra na Grbavici, a izabranici Milomira Odovića ovaj meč dočekuju nakon dvije vezane pobjede (Zrinjski, Zvijezda 09), dok s druge strane Sarajevo dolazi u goste ljutom rivalu nakon domaćeg remija protiv Goška.

Međutim, ljubitelji fudbala u BiH upoznati su s činjenicom da u sarajevskom derbiju favorita nema, bez obzira na stanje na tabeli i trenutnu formu timova. Nerijetko se kroz historiju dešavalo da lošiji tim pobijedi bolji, bez obzira na to da li se utakmica igrala na Grbavici ili Koševu.

To su danas potvrdili i treneri obje ekipe, Milomir Odović i Husref Musemić, koji su na konferenciji za medije podsjetili o kakvom je meču riječ i da favorita nema, te da pobjedu skoro uvijek odnosi tim s većom željom i motivacijom.

Trener Željezničara Milomir Odović ističe da njegov ekipa meč dočekuje u dobroj atmosferi i da povrijeđenih nema, tako da će igrati igrači koji su u datom trenutku odmorni, ali napominje da u igri "plavih" ima još mnogo toga što treba ispraviti.

- Polako podižemo formu, ali još mnogo toga moramo ispraviti. Pobijedili smo u posljednja dva meča i to je dobro, ali dosta smo i umorni.  Vidjet ćemo nakon treninga ko je u kakvom stanju. U ovakvim mečevima je potrebno dosta trčanja, ali treba zadržati mirnu glavu. Bitno je da igrači shvate na koji način trebaju odigrati derbi, da ne izgore u želji. Nadam se da će biti golova i da ćemo ispuniti očekivanja publike - izjavio je Odović.

Šef struke FK Sarajevo Husref Musemić naglašava da atmosfera u timu nakon remija s Goškom nije tako loša kao što mnogi misle.

- Na Grbavici ćemo imati sve uslove da za igru, pitanje je samo šta mi gledaocima možemo pružiti. Željezeničar je vratio samopouzdanje, mi u tome nismo uspjeli, ali atmosfera u svlačionici nije loša kao što neki misle. Igrači su svjesni važnosti meča i pokušat ćemo odigrati na najbolji način – rekao je Musemić.

Trener "bordo" tima smatra da je i bod dobar ako ekipa ne može doći do pobjede.

- Nadam se da ćemo prekinuti pobjednički niz Željezničara. Ako ne možemo pobijediti, onda je i bod dobar. Sve je to fudbal. Bitno je da igrači budu psihološki spremni, jedino tako možemo do dobrog rezultata. Mi smo u ovom poslu stalno pod pritiskom - objasnio je Musemić.

Dodao da mu je uprava FK Sarajevo jučer izrazila podršku, ali da je svjestan da se to može promijeniti.

- Ako mogu smijeniti Contea i Ancelottija, zašto ne bi mogli mene. Ja sam svjestan toga, ali skoncentrisan sam na moj posao. I prije sam stoički i dostojanstveno podnosio otkaze, to je dio posla. Treba biti dostojanstven u pobjedi i porazu – zaključio je Musemić.   

Kapitenu Željezničara Vedranu Kjosevskom je drago što su se navijači vratili na derbi i nada se da će oba tima sutra pokazati da su najkvalitetniji u ligi.

- Kada odrastete u ovom gradu, znate šta predstavlja ova utakmica. Imali smo turbulentan početak sezone, ali nakon prošle dvije utakmice smo vidjeli da možemo bolje. U derbiju pobjeđuje ekipa s više želje i motiva i nadam se da ćemo to sutra biti mi – podvukao je golman Željezničara.  

Igrač Sarajeva Nihad Mujakić smatra da je Željezničar u boljoj formi, ali to ne mora ništa da znači.

- Pobijedit će ekipa s više želje, nadam se da ćemo to biti mi. Vedran i ja smo odrasli u Sarajevu i za nas je to važna utakmica, znamo koliko znači navijačima – zaključio je Mujakić.

Vječiti derbi između Željezničara i Sarajeva će biti odigran sutra u 20.15 sati na stadionu Grbavica.

Podijelite ovaj članak!