[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/21\/knjige-u-nisama.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/21\/100x73\/knjige-u-nisama.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/21\/knjige-u-nisama.jpg","size":"412.06","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Treći sajam 'Knjige u nišama' od 25. do 29. novembra u Sarajevu

Treći sajam "Knjige u nišama" (KUN) će od 25. do 29. novembra u Sarajevu okupiti vodeće bosanskohercegovačke izdavačke/nakladničke kuće, a centralni gost ovogodišnjeg KUN-a bit će Udruženje profesionalnih izdavača Srbije - UPIS.  

Sajam će biti održan u prostorijama JU Bosanski kulturni centar KS (BKC), a u namjeri podsjećanja na važnost knjige te uloge bh. izdavaštva u našem društvu, organiziraju ga JU Bosanski kulturni centar KS i Zajednica izdavača/nakladnika u BiH.

Bit će otvoren 25. novembra, kada će biti upriličena i izložba neobjavljenih karikatura Zuke Džumhura.  

Direktor BKC-a Edin Kukavica je danas na pres-konfereciji kazao da su sajam osmislili kao sajam kakav bi oni voljeli posjetiti.

Napomenuo je da ove godine treći put organiziraju sajam, dodajući da će taj projekat biti praznik izdavaštva, kulture i čitanosti.

Predstavnik Zajednice izdavača/nakladnika u BiH Damir Uzunović je naveo da KUN dolazi kao neka završnica sajmovima na kojima Zajednica izdavača i nakladnika BiH izlaže, pokazuje svoju izdavačku produkciju.

Po njegovim riječima, izdavačko-autorski sajam više ima festivalsku prirodu, jer je uređen da privlači i publiku koja jako voli književnost te predstavljanje autora i knjiga.

- U tom programskom sadržaju je i najveća atrakcija ovog sajma i zato ga zovemo autorsko-izdavački - naveo je Uzunović.   

Matija Bošnjak iz Zajednice izdavača/nakladnika u BiH je kazao da je KUN ponudio kao festival i kao sajam, sintetizirajući festivalski i sajamski program, jedan inovativan model kako pristupiti onome što je kulturni događaj kao takav, vratiti ga društvu.

Bitan segment ovogodišnjeg Sajma bit će i program posvećen dječijoj književnosti koji nosi naziv "Na margini znanstvene igre". Koordinator i voditelj tog programa, u oviru kojeg će biti održane četiri interaktivne dječije radionice, je Fahrudin Kučuk.

Kučuk je podsjetio da je prošle godine, zajedno s Organizacionim odborom, uradio četiri programa koji bi trebali pokazati "koliko smo spremni da približimo knjigu djeci", te da su i ove godine odabrali četiri radionice za djecu.

Kako je najavljeno, na Sajmu će učestvovati vodeće bh. izdavačke/nakladničke kuće i institucije s njihovim izdanjima: Dobra knjiga, Vrijeme, Buybook, Akademija nauka i umjetnosti, Federalno ministarstvo obrazovanja, Orijentalni institut, Centar za napredne studije, Naklada Mate, Sinopsis, Malik, University press, Conectum, Nacionalna i univerzitetska biblioteka, Zemaljski muzej BiH, Agarthy comics, Imprimatur, HNL, te iz Crne Gore Društvo crnogorskih izdavača.

S namjerom vraćanja digniteta i ugleda sajmu knjige - kao jedinstvenoj prilici za predstavljanje autora i njihovih djela, prevodilaca i njihovih prijevoda, izdavača i njihovih izdanja - u okviru ovogodišnjeg KUN-a, ljubiteljima knjige bit će ponuđen vrlo bogat i zanimljiv program: predstavljanja autora, promocije knjiga, čitanja, javni razgovori, radionice, druženje i razgovori sa književnicima...

Gosti drugog Sajma izdavača BiH bit će brojni autori, urednici, profesori, književni kritičari, novinari i ostali kulturni radnici, koje će čitalačka publika imati priliku upoznati, razgovarati, a i popiti kafu s njima u posebnom sajamskom salonu. Također, ljubiteljima knjiga, pod povoljnim uvjetima, bit će ponuđena najnovija izdanja izdavača/nakladnika iz regiona i BiH - najavili su organizatori.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!