[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/26\/yx_2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/26\/100x73\/yx_2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/26\/yx_2.jpg","size":"60.45","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Tomas Tuhel - taktički vizionar i osoba koja želi sve da kontroliše

Njemački stručnjak, Tomas Tuhel, izvjesno je, naslijediće na klupi Čelsija Frenka Lamparda, koji je juče dobio otkaz.

Izborom Tuhela i njegovim dolaskom u London bavio se BBC u posebnoj analizi. Ističu da je Tuhel najkompleksnija ličnost u evropskom fudbalu - u pitanju je osoba, koja želi da ima sve stvari pod kontrolom, a u isto vrijeme je veliki taktički vizionar. On je od decembra bez posla kada ga je otpustio PSŽ.

Čelnici PSŽ-a zamjerali su Tuhelu da ono najbolje nije izvukao iz igrača, iako podaci govore suprotno. Osvojio je dvije titule u Francuskoj, a prošle sezone je ekipu uveo u finale Lige šampiona, gdje su "sveci" poraženi od minhenskog Bajerna. Učinak, koji je bio sasvim dovoljan da ubijedi čelnike Čelsija da je Njemac pravi izbor za njihovu ekipu i neko ko bi uspio da održi hijerarhiju u klubu.

Inače, nije prvi put da je Tuhel povezan sa Čelsijem - nakon odlaska iz Borusije Dortmund 2017. navodno je pregovarao sa ekipom iz Londona, ali je na kraju završio u Francuskoj. Sada je posao prihvatio, iako dolazi poslije prvog dijela sezone. Misli da ima dovoljno vremena da popravi neke stvari i spasi Čelsijevu ovogodišnju kampanju.

Takođe, prilika da vodi jednu ekipu u Premijer ligi se ne odbija - poznato je da Tuhel od svih menadžera najviše cijeni Pepa Gvardiolu i Jirgena Klopa, pa sada želi da se dokaže na njihovom terenu.

A trenerska karijera slična je Klopovoj. Tuhel je počeo u drugom timu Augsburga 2007. godine. Potom je, dvije godine kasnije sjeo na klupu Majnca, a 2015. godine postao je trener Borusije Dortmund. Trener "milionera" bio je do 2017. godine kada je otišao u PSŽ. Dakle u pitanju je iskusan stručnjak.

Njega u Čelsiju čeka kvalitetan tim. Čelnici "plavaca" ljetos su na pojačanja potrošili 222 miliona funti, dovedeni su kvalitetni igrači, ali rezultata nije bilo. Jedan od razloga loših rezultata je, kako piše BBC, loša komunikacija Lamparda sa nekim igračima. Fudbaleri su se žalili na taktičke zamisli stručnjaka kao i na komunikaciju sa njim. 

To ne bi trebalo da bude slučaj sa Tuhelom. Njemac je poznat kao osoba koja voli da komunicira sa igračima, da ih sasluša i, ako je to potrebno, usvoji neke njihove ideje.

Takođe, on ne oklijeva da sprovede svoje zamisli, kako na terenu, tako i van njega. Poznato je da u prethodnim klubovima sastavljao program ishrane, da je vodio računa koliko igrači spavaju i mijenjao kompletan skauting.

Ali, njegova želja da sve kontroliše, stvorila mu je brojne neprijatelje. Tokom boravka u Dortmundu, skautu Svenu Mislintatu zabranio je dolazak na treninge ekipe. Zahtjevao je da tu njegovu odluku potpišu sportski direktor kluba Mikael Zorc i izvršni direktor kluba Hans Joakim Vacke.

Budući da u Čelsi dolazi u januaru, neće imati vremena da do kraja sezone sprovede reforme. Pravi ispit biće na ljeto kada će saradnja sa gazdom Romanom Abramovičem i direktorom Marinom Granovskajom odrediti njegovu dalju budućnost u klubu.

Kada je riječ o igračkom kadru, Tuhel neće moći sada mnogo da mijenja - Njemca čeka ekipa, koju je birao Frenk Lampard, a koja igra u lošoj formi. Ako je jedna stvar pozitivna, onda je to činjenica da on neke igrače već poznaje, kako iz Dortmunda, tako i iz Bundeslige.

Sa Kristijanom Pulišićem radio je u Dortmundu, a biće interesantno kako će se na njega adaptirati Kai Haverc i Timo Verner, koji su ljetos iz Leverkuzena, odnosno Lajpciga stigli u Čelsi, ali nijesu pokazali zašto su dovedeni sa oreolom velikih zvijezda.

Takođe, Tuhel je u Parizu sarađivao sa Tijagom Silvom, a poznato je da je - dok je trenirao PSŽ - slao ponude za fudbalere Čelsija, Antonija Ridigera i Žoržinja.

Pitanje je dana kada će on zvanično biti imenovan za menadžera Čelsija. A kada se to desi, slijedi veliki remont.

izvor:vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!