[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/18\/izrael-izbori-septembar-2019-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/18\/100x73\/izrael-izbori-septembar-2019-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/18\/izrael-izbori-septembar-2019-xinhua.jpg","size":"381.81","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Tijesna utrka između Netanyahua i Gantza na prijevremenim izborima u Izraelu

 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, na vlasti puno desetljeće i njegov protivnik Benny Gantz,  vodili su u utorak navečer mrtvu utrku nakon prijevremenih parlamentarnih izbora, pokazali su rezultati izlaznih anketa. 

Netanyahu (69), predvidio je da će ti izbori biti jako tijesni što potvrđuju izlazne ankete koje su proveli veliki izraelski mediji. Njegova stranka Likud trebala bi dobiti između 31 i 33 mjesta od ukupno 120 u Knessetu, izraelskom parlamentu, a centristički savez Plavih i bijelih protivnika Bennyja Gantza između 32 i 34 mjesta. 

Uz rezultate ovih dviju stranaka odlučujući će biti rezultati njihovih potencijalnih saveznika jer nije bitno ko će od njih dvojice dobiti više mandata, nego ko će biti u mogućnosti uz te saveze ostvariti 61 mandat u parlamentu. 

Bivši ministar obrane Avigdor Lieberman, predsjednik stranke koja bi mogla presuditi u sastavljanju nove izraelske vlade, pozvao je u utorak navečer na formiranje vlade nacionalnog jedinstva u koju bi ušle stranke Benjamina Netanyahua i Bennyja Gantza, izjednačene nakon parlamentarnih izbora. 

"Imamo samo jednu mogućnost a to je formiranje široke i liberalne vlade nacionalnog jedinstva u koju bi ušli Israel Beitenou (njegova stranka), Plavo-bijela stranka i Likud", rekao je Lieberman. 

Izlazne ankete daju Likudu Benjamina Netanyahua (desnica) 30 do 33 od 120 zastupničkih mjesta u Knesetu, izraelskom parlamentu, a stranci Plavo-bijelo (centar) njegova političkog suparnika Gantza 32 do 34 mjesta. Nijedan od tih dvaju blokova zajedno s tradicionalnim saveznicima neće moći osvojiti 61 mjesto potrebno za formiranje stabilne vlade.

Do srijede ujutro službeno je prebrojeno samo 35% posto glasova, što pokazuje da se tijesna trka između Likuda i Plavo-bijelih, prenosi Reuters.

Netanyahu, koji je istaknuo svoj bliski odnos s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom tokom kampanje, rekao je u svom govoru u 3 sata ujutro u izbornom štabu Likud u Tel Avivu da namjerava uspostaviti "snažnu cionističku vladu" koja bi odražavala stavove "mnogih ljudi ".

Gantz je isključio pristupanje administraciji s Netanyahuom ako izraelski vođa bude optužen za postojanje optužbi za korupciju.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!