[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/18\/180621-bec-samit-zapadni-balkan.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/18\/100x73\/180621-bec-samit-zapadni-balkan.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/18\/180621-bec-samit-zapadni-balkan.jpg","size":"72.53","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Tegeltija na Samitu o zapadnom Balkanu u Beču

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, na poziv saveznog kancelara Republike Austrije Sebastijana Kurca, učestvuje u Beču na Samitu o zapadnom Balkanu. 

Obraćajući se na plenarnom sastanku šefova delegacija, predsjedavajući Tegeltija ukazao je na činjenicu da bez solidarnosti i koordiniranog djelovanja nije moguće ostvariti dugoročni održivi oporavak te da je uspješno provođenje masovne vakcinacije osnovni preduslov za oživljavanje privrede i socioekonomski oporavak. 

 „Kriza izazvana širenjem pandemije naglasila je značaj regionalne saradnje i ukazala da produbljivanje regionalne saradnje i ekonomske povezanosti predstavlja investiranje u veću otpornost na potencijalne krize u budućnosti“, kazao je predsjedavajući Tegeltija, te iskoristio priliku da se zahvali Austriji, kao i rukovodstvu Republike Srbije, predsjedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić, na pomoći u nabavci vakcina. 

Kao primjer dobre prakse zajedničke regionalne saradnje predsjedavajući Tegeltija je naveo uspostavljanje tzv. zelenih koridora u rekordnom vremenskom okviru, koji su omogućili nesmetan protok osnovnih roba, skraćenje čekanja i smanjenje troškova. 

„Želim da iskoristim ovu priliku da naglasim značaj i pozovem na širenje zelenih koridora na prijelaze sa zemljama članicama EU, imajući u vidu da je EU naš najveći trgovinski i investicioni partner, i na taj način damo vjetar u leđa našim ekonomijama i generišemo dodatne uštede i ubrzamo oporavak“, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH. 

U kontekstu ubrzanog oporavka privrede, on je istakao važnost omogućavanja nesmetanog kretanja građana i privrednika zemalja zapadnog Balkana u EU putem međusobnog priznavanja digitalnih Covid- 19 certifikata. 

„Potrebni su nam inkluzivni pristup i zelena ekonomija - ekonomski razvoj koji povoljno utiče na klimatske promjene, što je posebno izazovno za zemlje u razvoju“, dodao je Tegeltija. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je naglasio i značaj Ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan, koji je, kako je istakao, značajan za uvezivanje privreda zemalja zapadnog Balkana s privredom EU, te naglasio da zajedničko regionalno tržište nije alternativa za evropski put, već dio zajedničkih napora za približavanje standardima EU.

 „Želim da izrazim opredijeljenost da zajednički nastavimo dijalog, kako unutar zapadnog Balkana, tako i s Evropskom unijom, učimo jedni od drugih i rješavamo sva otvorena pitanja, jačamo ekonomske i političke veze, kreiramo prilike i perspektive za budućnost za dobrobit naših građana“, rekao je Tegeltija. 

Predsjedavajući Tegeltija će danas prisustvovati i radnom ručku učesnika Samita sa saveznim kancelarom Republike Austrije Sebastijanom Kurcom, saopćeno je iz VMBiH.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!