[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/07\/milan-tegeltija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/07\/100x73\/milan-tegeltija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/07\/milan-tegeltija.jpg","size":"245.54","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Tegeltija: Inzko je ugrozio moje pravo na fer i nepristrasan postupak

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) Milan Tegeltija uputio je otvoreno pismo ambasadorima zemalja-članica Vijeća za implementaciju mira, a povodom izjave visokog predstavnika Valanentina Incka, u kojem navodi "da je prvostepenom odlukom disciplinske komisije VSTV-a, tužba protiv njega odbačena u proceduri propisanoj Zakonom o VSTV-u BiH".  

- Povod za ovo moje otvoreno pismo je jučerašnje saopćenje visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka, koje se odnosi direktno na mene i postupak u kojem učestvujem kao tužena strana po podignutoj disciplinskoj tužbi Kancelarije disciplinskog tužioca - navodi Tegeltija.

Nadalje, navodi da se obraća u cilju zašitite njegovih prava zagarantovanih Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija, koje predviđaju pravo na nepristrasan sud i fer i pravičan postupak.

- Suštinsko ugrožavanje mojih gore navedenih prava posmatrano kroz generalni kontekst principa vladavine prava, prouzrokovala je nažalost, jučerašnja izjava Visokog predstavnika za BiH, Valentina Inzka kojom je prekoračio svoj mandat i ovlaštenja koja ima shodno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH i njegovim aneksima, kao i dodatnim dokumentima - tvrdi Tegeltija...

U pismu, između ostalog, podsjeća da je Prvostepena komsija VSTV-a BiH donijela odluku o odbacivanju disciplinske tužbe i da rok za podnošenje žalbe traje, a da strane u postupku treba da ocjene da li prihvataju stav i argumentaciju prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH te se eventualno odluče za podnošenje žalbe.

U osvrtu na Inzkovo saopćenje povodom prvostepene odluke disciplinske komisije VSTV-a BiH, Tegeltija u pismu tvrdi kako je visoki predstavnik svojim izjavama "sugerisao Kancelariji disciplinskog tužioca da podnese žalbu na odluku prvostepene disciplinske komisije VSTV-a, te da je cijenio valjanost pravnog tumačenja disciplinske odluke prvostepene disciplinske komisije u konkretnom slučaju, odnosno da je sugerisao drugostepenoj disciplinskoj komisiji da u eventualnom drugostepenom postupku po eventualnoj žalbi donese drugačiju odluku"...

Istovremeno, ustvrdio je da je na ovaj način Inzko ugrozio njegovo pravo na fer i nepristrasan postupak i fer i nepristrasno tumačenje zakona od nezavisnog i nepristrasnog organa koji ga primjenjuje u konkretnoj situaciji.

- Visoki predstavnik za BiH je konačni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali ni po Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH i njegovim aneksima ni prema dodatnim dokumentima iz Bona, nije ovlašten uplitati se u tekuće postupke pred nadležnim sudovima i tribunalima u BiH, što podrazumjeva i disciplinske komisije VSTS-a BiH - navodi Tegeltija, između ostalog, u otvorenom pismu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!