[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/talibani-kabul.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/100x73\/talibani-kabul.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/talibani-kabul.jpg","size":"98.66","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Talibani imenovali tvrdolinijaše za zapovjednike vojnih ogranaka

Afganistanski talibanski vladari najavili su u utorak da će nekoliko tvrdonlinijaških zapovjednika biti postavljeno za vojne zapovjednika, iz južnih dijelova pokreta za zamjenike važnih ministarstava.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid rekao je da će Mula Abdul Qayyum Zakir biti zamjenik ministra odbrane, dok je Sadr Ibrahim imenovan za zamjenika ministra unutrašnjih poslova. Očekivalo se da će obojica zauzeti glavne pozicije u novoj vladi, ali nijedan nije naveden na glavnoj listi ministara objavljenoj ranije ovog mjeseca, javlja Reuters.

Njih dvojica su u izvještajima UN-a identificirani kao zapovjednici vojnog ogranka nove talibanske vlade lojalnim bivšem talibanskom vođi Mullah Akhtar Mansouru koji su vršili pritisak na vodstvo da pojača rat protiv vlade koju podržava Zapad.

Posljednja imenovanja predstavljaju samo nastavak politike postavljanja tvrdolinijaša na ključne pozicije. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!