[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/14\/sff-on-demand.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/14\/100x73\/sff-on-demand.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/14\/sff-on-demand.png","size":"902.80","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Svjetskom premijerom filma 'Koncentriši se, baba' večeras počinje SFF

Svjetskom premijerom filma "Koncentriši se, baba" bh. reditelja Pjera Žalice večeras će početi 26. Sarajevo Film Festival (SFF), koji se ove godine prvi put u njegovoj historiji održava u online formatu zbog pandemije koronavirusa.

Publika će tako ovaj put brojna ostvarenja domaće, regionalne i svjetske produkcije moći pratiti putem online platforme ondemand.sff.ba.

Uoči premijere Žalicinog filma domaću i svjetsku publiku pozdravit će direktor SFF-a Mirsad Purivatra, dok će ovaj put voditeljica ceremonije otvaranja biti glumica Belma Salkunić.

Za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima takmičit će se 49 filmova. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma čak 29 filmova će zabilježiti svjetsku, šest međunarodnu, dva evropsku, 11 regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Selektorica Takmičarskog programa igranog filma Elma Tataragić u program je uvrstila osam filmova, od kojih će četiri imati svjetsku, jedan evropsku, a tri regionalnu premijeru, dok je selektorica Takmičarskog programa dokumentarnog filma Rada Šešić selektirala 16 filmova - osam će u Sarajevu zabilježiti svjetsku, dva međunarodnu, jedan evropsku, četiri regionalnu, a jedan bh. premijeru.

U Takmičarskom programu kratkog filma prema odluci selektorice Elme Tataragić ove godine će biti 10 filmova - sedam će imati svjetsku, jedan međunarodnu, a dva regionalnu premijeru.

Selektorica Takmičarskog programa studentskog filma Asja Krsmanović u program je uvrstila 15 filmova, od kojih će 10 imati svjetsku, tri međunarodnu, a dva regionalnu premijeru.

Program obuhvata filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova*, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.

Festivalska publika također će imati priliku pogledati i mnoge prateće sadržaje, kao što su Masterclass razgovori s pet renomiranih filmskih stvaralaca, ovogodišnjim dobitnicima Počasnog Srca Sarajeva Madsom Mikkelsenom i Michelom Francom, Michelom Hazanaviciusom, Bérénice Bejo i Rithyjem Panhom.

Ovogodišnji 26. Sarajevo Film Festival trajat će do 21. augusta.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!