[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/03\/afrika-koronavirus-etiopija-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/03\/100x73\/afrika-koronavirus-etiopija-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/03\/afrika-koronavirus-etiopija-xinhua.jpg","size":"88.25","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Svjetska banka priprema finasiranje nabavke vakcina za oko 30 afričkih zemalja

Svjetska banka priprema finansiranje za hitne slučajeve kako bi pomogla oko 30 afričkih zemalja da dobiju vakcine protiv COVID-19.

Samo je nekoliko afričkih vlada pokrenulo kampanje masovne vakcinacije, dok su neke zemlje u bogatijim dijelovima svijeta već dale milione doza.

Mnogi se oslanjaju na shemu dijeljenja vakcina Svjetske zdravstvene organizacije COVAX, koja je prošle sedmice isporučila prve doze pošiljkom u Ganu.

Svjetska banka saopćila  je da se projekti finansiranja pripremaju u afričkim zemljama, uključujući Demokratsku Republiku Kongo, Etiopiju, Niger, Mozambik, Tunis, Eswatini, Ruandu i Senegal, ne navodeći iznos sume za vakcine.

"Sredstva su sada dostupna, a za većinu afričkih zemalja finansiranje će biti pod bespovratnim ili vrlo povoljnim uslovima", rekao je glasnogovornik Banke odgovarajući na pitanja, prenosi Reuters.

Prošlog mjeseca Svjetska banka je odobrila finansiranje Međunarodnog udruženja za razvoj u iznosu od pet miliona dolara za opskrbu Zelenortskih otoka vakcinama.

"Ovo je prva operacija koju u Africi finansira Svjetska banka, a koja pomaže plan imunizacije protiv COVID-19 u  i pomaže kupovinu i distribuciji vakcina", dodao je glasnogovornik.

Broj afričkih smrtnih slučajeva od koronavirusa nedavno je premašio 100.000, i brzo raste kako drugi val preplavljuje bolnice.

Afričke zemlje koje su počele vakcinaciju uključ su Južna Afrika, Zimbabve, Senegal, Maroko i Egipat.

Prošle sedmice tijelo za kontrolu bolesti Afričke unije reklo je da kontinentalni blok podržava pozive proizvođača lijekova da se odreknu nekih prava intelektualnog vlasništva na vakcine kako bi ubrzali njihovo uvođenje u siromašnije zemlje.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!