[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/18\/as.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/18\/100x73\/as.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/18\/as.jpg","size":"70.98","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Švedski hokejaški klub mijenja svoje indijansko ime

Švedski hokejaški klub Frolunda Indijans objavio je da namjerava da promijeni ime i logo s prikazom indijanskog poglavice, čime se priključio sve većem broju sportskih klubova koji se odriču svojih indijanskih maskota.

Korišćenje indijanskih naziva i simbola u sportu postalo je sporno, a NFL tim Redskins iz Vašingtona povukao je svoje ime i logotip u julu zbog zabrinutosti da se radi o kulturnom prisvajanju autohtonih kultura.

Engleski ragbi klub Eksiter Čifs odbio je da slijedi njihov primjer, istakavši da njegov logotip izražava "poštovanje", ali je ipak povukao svoju maskotu poznatu kao "Veliki šef".

"Korišćenje indijskog logotipa nije održivo za budućnost", rekao je portparol Frolunde.

Zbog finansijskog opterećenja izazvanog pandemijom kovida-19, klub sa sjedištem u Geteborgu, službeno poznat kao Frolunda HC, nastaviće sa svojim indijskim logotipom i nadimkom ove sezone, a promjenu će uvesti 2021. godine, navodi se u saopštenju kluba.

"Promjena logotipa neće biti lagan postupak, a ni klub ga neće shvatiti olako", dodaje Frolunda uz zaključak:

"Brend kluba, njegove vrijednosti i duša ne počivaju u simbolu."

izvor:vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!