[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/22\/svedska-korona-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/22\/100x73\/svedska-korona-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/22\/svedska-korona-xinhua.jpg","size":"113.64","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Švedska ublažila restrikcije za starije i rizične kategorije

Šveđani stariji od 70 godina i druge rizične grupe sada mogu slijediti iste smjernice za koronavirus kao i ostatak populacije, saopćile su vlasti.

Švedska je prethodno savjetovala te grupe da izbjegavaju sve bliske kontakte s ljudima s kojima ne žive, prenio je BBC.

Ali, čelnik švedskog javnog zdravstva rekao je da je samoizolacija uzela danak za starije ljude. Ova zemlja nije uvela stroge restrikcije prisutne u drugim dijelovima Evrope.

Broj zaraženih se povećava i u Švedskoj, koja ima oko 10 miliona stanovnika, ali ne tako brzo kao u drugim evropskim žarištima poput Belgije, Holandije, Francuske i Velike Britanije.

Mjesecima se starijim Šveđanima i drugim rizičnim grupama savjetovalo da izbjegavaju odlazak u trgovine, uključujući supermarkete i apoteke.

Johan Carlson, čelnik švedske Agencije za javno zdravstvo, rekao je da su preporuke pomogle u smanjenju širenja virusa na ranjive kategorije.

Ali rekao je da je za te grupe bilo fizičkih i mentalnih posljedica. S obzirom na trajanje pandemije, dodao je, bilo bi nerazumno da i dalje nose taj teret.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!