[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/12\/04\/martin-pammer01.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/12\/04\/100x73\/martin-pammer01.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/12\/04\/martin-pammer01.jpg","size":"299.15","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Svečano otvoren Austrijski kulturni forum Sarajevo

Austrijski kulturni forum Sarajevo, koji će kao dio Austrijske ambasade u Bosni i Hercegovini biti platforma za razmjenu između Austrije i Bosne i Hercegovine u oblastima umjetnosti, kulture, znanosti i obrazovanja, zvanično je otvoren sinoć na prigodnoj svečanosti u Pozorištu mladih Sarajevo.

Ambasador Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Martin Pammer je tim povodom izrazio uvjerenje da će u sklopu inicijativa i projekata kulturnog foruma biti dodatno obogaćena, inače plodonosna saradnja dviju zemalja, na način pokretanja zajedničkih tema i promoviranja univerzalnih civilizacijskih vrijednosti.

Kako je kazao u izjavi za Fenu, temeljni cilj jeste svojevrsna sinteza i prožimanje kultura Republike Austrije i Bosne i Hercegovine, zemalja koje imaju zajedničku prošlost, a što predstavlja ishodište za razvoj svestranih odnosa, te promoviranje tradicionalno snažnih veza, s fokusom na savremene pojave i zbivanja.    

Dodao je kako se, između ostalog, radi o novoj platformi za predstavljanje savremene austrijske kulture u BiH, ali i prilici za razmjenu kulturnih i znanstvenih dobara, kao i za daljnje razvijanje veza i unapređenje odnosa, uključujući potencijal koji predstavlja više od 200.000 ljudi iz BiH, koji žive i rade u Austriji.

Na značaj daljnjeg obogaćivanja kulturne saradnje Austrije i Bosne i Hercegovine ukazala je i direktorica Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo Sabine Kernthaller, naglašavajući kako su ciljevi ovog foruma - promocija moderne, inovativne i kreativne slike Austrije, uljučujući partnerstvo, saradnju, razmjenu i podršku određenim projektima na kulturnom i znanstvenom nivou.

Pojasnila je kako to podrazumijeva intenziviranje saradnje u oblastima kao što su dizajn, arhitektura, kulturni menadžment..., kao i promociju njemačkog jezika, te svojevrsnu simbiozu između umjetnosti i znanosti, uz fokus na žene i mlade ljude kao nositelje kreativnih  potencijala koje treba staviti u funkciju.

Pomoćnica savezne ministrice za Evropu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije, ambasadorica Teresa Indjein, nadležna za oblast kulture, naglasila je značaj dijaloga kao agensa određenih pozitivnih promjena.

- Područje dijaloga, bilo da je on interkulturalni, međureligijski, ili interdisciplinaran, daje neobično mnogo mogućnosti za njegovo oblikovanje - kazala je ambasadorica Indjein, obraćajući se sudionicima svečane ceremonije u povodu inauguriranja Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo.

Kazala je, između ostalog, kako nema granica stvaranju kreativnih veza između umjetnosti, nauke, historije, psihologije i tzv. 'ručnog rada diplomatije'.

- U mreži austrijskih vanjskih poslova u oblasti kulture se godišnje, širom svijeta, realizira šest do sedam hiljada projekata. Mnogi od njih su u svom pristupu dijaloški i u fokusu imaju vrijednost odnosa, stvaranje odnosa ili promjenu odnosa - kazala je ambasadorica Indjein.  

U okviru bogatog programa otvaranja Autrijskog kulturnog foruma Sarajevo, danas je u poslijepodnevnim satima otvorena izložba "Zastave mira" na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta Sarajevo.

Riječ je o projektu Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo i Austrijske ambasade, realiziranog u saradnji sa Uredom za promociju kulture austrijske savezne pokrajine Štajerske - Kulturvermittlung Steiermark i Austrijskim kulturnim udruženjem u BiH.

Izložba se sastoji od 24 zastave koje su kreirali učenici iz Štajerske i sarajevske Pete gimnazije, Osnovne škole iz Brčko distrikta BiH, Osnovne škole iz Bosanske Krupe i Centra za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla. Učenici su sami dizajnirali crteže s porukama mira i prijateljstva, koji su izrađeni u obliku zastava.

Istovremeno, u sarajevskoj galeriji „Jelićeva“ otvorena je izložba fotografija "Photo Graz selection II“ na kojoj je prikazan niz od 22 pozicije iz postavke koje dokumentiraju raznolikost fotografske scene u Grazu i Štajerskoj.

Na fotografijama su krajolici, motivi iz prirode i ljudi, kao i tragovi njihove egzistencije, koji svjedoče o stvarnim pričama kao i fiktivnim svjetovima, te o društvu i promjenama u njemu, a sve  u svjetlu aktuelnih događaja.

Izložba je realizirana u saradnji sa Uredom za promociju kulture austrijske savezne pokrajine Štajerske - Kulturvermittlung Steiermark i Galerijom "Jelićeva".

Kako je planirano, večeras će u sarajevskom jazzclubu „Jazzbina“ nastupiti bend "Kusimanten", austrijski World Music trio, čija muzika stilski nije ograničena, te čije kompozicije predstavljaju svojevrsno putovanje kroz različite muzičke svjetove - od klasike i kamerne muzike, preko jazza, do različitih folklornih tradicija Zapada i Istoka. 

Također, u sklopu otvaranja Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo, za danas je planirano predstavljanje knjige „Hugo von Kutschera“, autora Valerijana Žuje, a radi se o biografiji koja je napisana u povodu 108. godišnjice smrti Hugo von Kutschera, jednog od vodećih službenika i tzv. „Ziviladlatus“ (rukovoditelj civilne administracije) nekadašnje carsko-kraljevske zemaljske vlade u BiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!