[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/fna-141235.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/100x73\/fna-141235.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/fna-141235.jpg","size":"63.52","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Stvaraju se uvjeti za potpuno rješavanje smještajnih kapaciteta KPZ Sarajevo

Kazneno-popravni zavod Sarajevo intenzivno provodi aktivnosti na stvaranju uvjeta za potpuno rješavanje smještajnih kapaciteta KPZ Sarajevo, sudske vlasti u Sarajevo, te policijskih infrastrukturnih kapaciteta za obuku u BiH i Federaciji BiH.

Završio je postupak uknjižbe nepokretnosti lokalitet Igman na Federaciju BiH u iznosu od 439.853,00 m2 zemljišta, čime je riješen preduvjet postupka stvaranja uslova za gradnju kompleksa Pritvorske jedinice na lokalitetu Igman te kompleksa za obuku specijalnih/specijalističkih jedinica policije, srodnih službi i specifičnih djelatnosti i OSA/OBA BIH.

- Izgradnjom najvećeg pritvorskog kompleksa u BiH na Igmanu u periodu do 12 mjeseci stvorit će se preduslovi za proširenje kapaciteta Sudske policije, Kantonalnog tužilaštva KS, Općinskog suda Sarajevo i Kantonalnog suda Sarajevo, što cijenimo da je krucijalni značaj za pravosuđe, a posebice će se riješiti konstantna prebukiranost Pritvorske jedinice KPZ-a Sarajevo, kao jedne  od najvećih jedinica za realizaciju mjere pritvora na teritoriji bivše Jugoslavije – saopćeno je iz KPZ Sarajevo.

Glavni projekat je urađen i predat Delegaciji EU u BiH, koja će finansirati izgradnju kompleksa Pritvorske jedinice od već obezbijeđenih i rezervisanih sredstava EU u iznosu od 4,59 miliona eura.

Delegacija EU je objavila tender za izbor izvođača radova 14. maja i izabrala izvođača radova, a nakon toga potpisani su ugovori sa firmama uz predhodno pribavljene dozvole za sve priključke kao i za komunalne infrastrukture.

Paralelno sa navedenim aktivnostima Kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa Sarajevo je okončao proceduru izbora izvođača radova za dogradnju, rekonstrukciju i nadziđivanje postojećeg objekta također na lokalitetu Igman.

Dogradnja postojećeg objekta se finansira iz sredstava budžeta KPZ-a Sarajevo u ukupnom iznosu od 3,5 miliona KM.

Sve tenderske procedure završene su bez žalbenih postupaka, poštivajući odredbe Zakona o javnim nabavkama BiH, a paralelno sa navedenim pribavljene su sve potrebne saglasnosti za planiranu izgradnju objekata, odnosno građevinske dozvole.

Također, zbog količine tla koje je vlasništvo Federacije BiH, stvorili su se i primarni preduslovi za usaglašavanje potreba i početka izrade projektne dokumentacije za kompleks koji bi isključivo služio za obuku kadrova specijalne - specijalističke namjene sigurnosnih i policijskih formacija BiH, Federacije BiH, Kantona Sarajevo, navedeno je u saopćenju KPZ Sarajevo.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!