[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/15\/150221-strip-markica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/15\/100x73\/150221-strip-markica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/15\/150221-strip-markica.jpg","size":"62.33","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Strip spaja naučnike, istraživače i umjetnike za ekološku pravdu

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u koprodukciji sa Udruženjem Front slobode objavio je strip 'Zemlja-voda-zrak' Marka Gačnika i Šejle Šehabović, nastao iz uredničke ideje Damira Arsenijevića u okviru platforme za ekološku humanistiku koja povezuje nauku, umjetnost i aktivizam u borbi za ekološku pravdu.  

Taj književni i likovni proizvod baziran je na novinarskim istraživanjima, naučnim studijama i aktivističkim iskiustvima u Tuzli, Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru.

Koautorica Šejla Šehabović strip je okarakterizirala kao njihov umjetnički doprinos u borbi za, kako je kazala, ekološku pravdu. Strip je nastao kao pokušaj da se u kulturu uvede tema važna za fizički opstanak bh. stanovništva, a o tome se dosad pokušavalo progovarati na različite načine.

- Sad i kroz strip želimo prenijeti neku vrstu poziva da se razgovara o temama koje su teške, ali se sa tim moramo suočiti jer su bitne i tiču se budućnosti naše države. Ovo je i prilika da se vidi da se o toj tami može govoriti na razne načine. Da taj problem dugo traje, neće se moći lako riješiti i da je vrijeme da porazmislimo o tome koja je naša uloga u tom problemu  - naglasila je.  

Ilustriracije je uradio Marko Gačnik, a trudio se da slikom prikaže što više informacija o datoj temi. Neki su kadrovi kaže nastali jednostavno, sami od  sebe, dok se za neke morao više potruditi s obzirom na to da je tema mučna ali ozbiljna i bitna u isto vrijeme.

Smatra da je odgovornost svih nas prvenstveno nosilaca vlasti jer je to naš okoliš i treba da ga zaštitimo. Za naslovnicu stripa odabrao je simbolično, među ostalim, kozu čije mlijeko ima ljekovita svojstva i preporuča se u slučaju težih oboljenja. No, kroz historiju bio je zabranjen njezin uzgoj. Smatralo se da koze uništavaju mlada stabla te onemogućavaju obnavljanje šuma i pošumljavanje.

Damir Arsenijević javio se video linkom iz Tuzle te poručio da je strip zapravo prilika da se ozbiljno razmisli o tome šta se to ostavlja budućnim generacijama.

Osim današnjeg planirani su i online događaji sa sjedištem u Tuzli, Banjoj Luci i Mostaru jer su to gradovi koji se osim Sarajeva spominju u pričama. Besplatan primjerak stripa dostupan je trenutno u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu, a kasnije će biti i u drugim gradovima. Produkciju podržava program Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI).

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!