[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/21\/wetmarket1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/21\/100x73\/wetmarket1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/21\/wetmarket1.jpg","size":"160.91","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Stjecište korona virusa: Kina trajno zabranila konzumaciju i prodaju mesa divljih životinja

U kineskom gradu Wuhanu poznatom i po tome što je početna tačka pandemije, sada je i zvanično uvedena zabrana konzumacije i prodaje mesa divljih životinja.

U upozorenju objavljenom na općinskoj web stranici stoji da je sada zabranjeno jesti, loviti i uzgajati divlje životinje, uključujući zaštićene životinje koje žive na tlu, u divljini, kao i rijetke vodene i ugrožene vrste.

Nova pravila će biti na snazi narednih 5 godina.

Divlje životinje u Kini čine veliku industriju - koriste se u prehrambene svrhe, ali i u svrhe liječenja tradicionalnom kineskom medicinom.

Ova industrija dospjela je pod lupu svjetskih stručnjaka nakon što je postavljena teorija da je virus vjerovatno potekao sa Huanan tržnice ribe i morskih plodova u Wuhanu, gdje se također prodaju divlje životinje poput slijepih miševa, zmija, dabrova, malih krokodila i drugih.

U januaru je uvedena privremena zabrana na konzumaciju, prodaju i uzgoj divljih životinja, kada je Kina obećala da će zakonski ubrzati trajnu zabranu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!