[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/28\/amir-zukic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/28\/100x73\/amir-zukic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/28\/amir-zukic.jpg","size":"46.78","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

State Department pojasnio: Zašto je bivši sekretar SDA Amir Zukić nepoželjan u SAD

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Mike Pompeo večeras je na Twitteru objavio da je nekadašnji federalni poslanik i bivši generalni sekretar SDA Amir Zukić nepoželjna osoba u SAD i da mu je zabranjen ulazak u tu zemlju.

U objašnjenju objavljenom na zvaničnoj stranici State Departmenta, navodi se da je ova odluka donesena “zbog njegove umiješanosti u značajnu korupciju”.

“U svom službenom svojstvu poslanika Predstavničkog doma u Federaciji Bosne i Hercegovine  i kao generalnog sekretara Stranke demokratske akcije, Zukić je bio umiješan u koruptivne radnje koje su narušavale vladavinu zakona u Bosna i Hercegovina”, navodi se.

Prema američkim zakonima, nakon što državni sekretar kvalificira službenike stranih vlada za direktno ili indirektno učešće u značajnoj korupciji, ti pojedinci i članovi njihove uže porodice nisu podobni za ulazak u Sjedinjene Države.

“Ova oznaka potvrđuje američku posvećenost borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini. Sjedinjene Države i dalje stoje sa narodom Bosne i Hercegovine u njihovoj borbi protiv korupcije. Odjeljenje će nastaviti koristiti ove vlasti za promociju odgovornosti za korumpirane aktere u ovoj regiji i širom svijeta”, poručuje Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Mike Pompeo.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!