[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/24\/startup-yourself2018-s-markicom.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/24\/100x73\/startup-yourself2018-s-markicom.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/24\/startup-yourself2018-s-markicom.jpg","size":"357.11","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

'Startup Yourself' okupio mlade poduzetnike iz BiH i inozemstva

Konferencija Startup Yourself započela je u četvrtak u prostorijama Tehnološkog parka (TP) "Intera" u Mostaru, u okviru istoimenog projekta kojeg financira Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH.

Projekt traje godinu dana i organiziran je kako bi ponudio mladim poduzetnicima neke važne vještine, kazala je Marissa Smith iz Veleposlanstva SAD-a u BiH.

-  U okviru ovog programa mladima su osigurane obuke kako bi radili na izradi poslovnih planova, kao i na reklamiranju i radu na financijama. Ispočetka je bilo 14 timova koji su sudjelovali u programu, a na kraju ih se natjecalo 11 – naglasila je Smith.

 Istaknula je važnost ovakvih projekata s obzorom na to da mladi odlaze iz BiH.

 Ocijenila je kako ovakvi programi mladima nude određene vještine koje im omogućuju ne samo da ostanu u državi, nego da i za druge stvore određene mogućnosti i pretpostavke.

Voditelj financija u TP "Intera" Goran Dodig ocijenio je kako je ovakve projekte jako teško implementirati bez potpore donatora te zahvalio Veleposlanstvu SAD-a što je prepoznalo Interu kao partnera.

- Što se tiče samog projekta, on je imao dva cilja. Prvi je bio samozapošljavanje kroz Startup akademiju, a drugi promocija poduzetništva – ustvrdio je Dodig.

Po njegovim riječima, svi timovi su na kraju prezentirali svoju ideju, a komisija se odlučila za jednu koja će biti predstavljena tijekom današnje konferencije.

 Riječ je o ideji doktorice znanosti prehrambene tehnologije Anite Jurić, a tema njezine pobjedničke ideje je "Proizvodnja visokoproteinskog brašna od pivskog tropa".

- Kada sam se prijavila na akademiju nisam očekivala pobjedu, ali su me svi sudionici inspirirali da dam sve od sebe što je rezultiralo i nagradom - istaknula je Jurić.

 Konferencija je okupila šestoro mladih govornika kojih su svoju poduzetničku priču izgradili upravo u BiH, a oni će danas prenijeti svoja iskustva prisutnima kako bi im olakšali prve korake u poduzetničkom svijetu.

Podijelite ovaj članak!