[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/12\/1024px-europe-location-gre.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/12\/100x73\/1024px-europe-location-gre.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/12\/1024px-europe-location-gre.png","size":"806.98","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Šta stoji iza protjerivanja ruskih diplomata iz Grčke ?

Današnja vijest o protjerivanju dva ruska diplomata je samo "vrh ledenog brijega" jer se priča "odavno odvija" uz rad američkih službi i mehanizama NATO-a, u saradnji s Nacionalnom obavještajnom službom Grčke (EYP) na "detaljnom mapiranju kontakata, finansiranja, kretanja ruskih agenata u Grčkoj", kao i njihove povezanosti sa "specifičnim političkim, društvenim i ekonomskim aktivnostima", piše portal  Atens vois. 

Podsjeća na špijunske trilere i uključuje američke i grčke obavještajne službe, crkvene grupe u Grčkoj i na Kipr", kao i u Istanbulu, Makedoniji, a pominje se i Srpska pravoslavna crkva. Navodi da su ciljevi obavještajne akcije  bili "ruski faktor" i njegova aktivnost u sjevernoj Grčkoj i na Svetoj Gori, zatim poslovne grupe i mitropoliti Grčke pravoslavne crkve pod ruskom kontrolom, kao i kupovina luke Solun.  Piše da je već odavno "koordiniranim curenjem" informacija iz rukovodstva EYP javnost obavještena o "planu za destabilizaciju", a "između redova" se moglo shvatiti da se sumnja na ulogu "treće zemlje" koja djeluje u Grčkoj, "ali i u širem regionu". 

"Ruski faktor" je, piše Atens vois, igrao sa "asovima u rukavu" i to "iznutra". To što je francusko-njemački konzorcijum kupio luku u Solunu, ali uz učešće ruskog biznismena Ivana Savidisa, "izazvalo je intervenciju američke ambasade i lično američkog ambasadora u Atini". 

U Ministarstvu spoljnih poslova i kabinetu premijera Grčke sastavljene su bilješke čiji su autori tvrdili da se iza "konzorcijuma" koji je kupio luku, "krije ruska mafija" i da je ugovor "razrađen paravan", a ruski "biznismen" grčkog porijekla Ivan Savidis " 'trojanski konj' vlade" u Moskvi, piše ovaj portal. 

Priča se komplikuje u januaru, kada je počeo proces riješavanja "makedonskog pitanja", čemu se ruski faktor usprotivio preko ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova.

"Intervencija Moskve" je bila dvosmjerna, piše portal: s jedne strane uticaj u ekstremno-desničarskim nacionalističkim krugovima Grčke, među kojima i na Svetoj Gori, a s druge aktiviranje protivnika sporazuma i u Makedoniji, prije svega stranke VMRO, "čija struktura je aktivna karika  ruske diplomatije još od kraja 19. veka". 

Slučaj je stekao šire dimenzije, jer se ta aktivnost poklopila s projektom Vaseljenske patrijaršije za unaprijeđenje autokefalnosti Crkve Ukrajine što je "razljutio ruski faktor". 

Uz to je vaseljenski patrijarh Vartolomej preuzeo riješavanje crkvene dimenzije problema Grčke s Makedonijom tako da se Crkva u Makedoniji, kao Arhiepiskopija Ohridska, "stavi pod Vaseljensku patrijaršiju i tako zauvijek istrgne iz Patrijaršije Srbije", piše portal. 

U isto vrijeme crkvena hijerarhija na Kipru je shvatila da je " 'invazija' ruskog faktora otišla toliko daleko da je neke tamošnje mitropolije pretvorila u 'mali Kremlj' ", piše portal pozivajući se na izvještaje o tome. 

Pošto je Kiparska crkva "ključni politički partner i ključni ekonomski igrač" na ostrvu, te su se stvari još više zaoštrile zbog perspektive eksploatacije prirodnog gasa i nafte u priobalju Kipra. 

Sve to je uznemirilo crkvene krugove u Grčkoj, koji decenijama održavaju "odlične odnose" s Patrijaršijom u Moskvi, te su se "okrenuli protiv Vaseljenske patrijaršije". 

Jedan od centara odlučivanja o ruskim aktivnostima je lokalizovan na Svetoj Gori, gdje su se, "izgovarajući se hodočašćem", okupljali poznati grčki ekstremni desničari, poslanici "Zlatne zore", "moćni crkveni faktori", privrednici i "mnogi Rusi svih specijalnosti". 


Tako su počeli junski mitinzi protiv sporazuma Grčke s Makedonijom, iznajmljivani su autobusi, "regrutovane su eminentne ličnosti iz svih oblasti". 

"Novac je tekao u izobilju na obje strane granice, u ime 'patriotizma' ", piše portal. 

Tek prije dvije nedjelje kabinet premijera Grčke je jednim saopštenjem "fotografisao" Ivana Savidisa kao "jednog od dva biznismena koji rade na potkopavanju Vlade i destabilizaciji Grčke". 

Prethodno je Savidis svoje preduzeće u Rostovu, u Rusiji, iznenada prodao, te i najveću grčku zadružnu duhansku kompaniju "SEKAP". Tako su tom preduzetniku u Grčkoj preostali hotel "Makedonija" u Solunu, koji je iznajmio, malo preduzeće za mineralnu vodu i bezalkoholne napitke "Suroti", list "Etnos" koji je u krizi, skup TV-kanal "E" i solunski fudbalski klub PAOK, kao i 15 odsto vlasništva luke u Solunu. 

Pošto je kabinet grčkog premijera odlučio da "presiječe stvar" i pristao na protjerivanje dvojice ruskih diplomata i odbijanje ulaska u zemlju druge dvojice, piše portal, očekuje se da će sljedeći koraci biti "diskretniji, ali efikasniji": revizija bankovnih računa, "čišćenje u Crkvi" koja u Grčkoj nije odvojena od države, izmjene nekih od poslednjih odluka o privatizaciji državne imovine, promjene u medijima. 

U tome američka ambasada u Atini ima ulogu "kerbera" - čuvara i nadzornika, te "nije slučajno da se objelodanjivanje protjerivanja dvojice ruskih diplomata poklopilo s početkom samita NATO-a u Briselu. Poruka Atine raznim primaocima je jasna: Ne samo što pripadamo Zapadu, mi jesmo Zapad", zaključuje Atens vois.

Podijelite ovaj članak!