[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/01\/qq.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/01\/100x73\/qq.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/01\/qq.jpg","size":"34.99","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Sportske zanimljivosti: Žvakaća guma od 390.000 funti

Sir Alexander Chapman "Alex" Ferguson  je škotski nogometni trener i bivši igrač.  Bio je  menadžer Mančester Junajteda (Manchester Uniteda). Smatra se jednim od najboljih trenera svih vremena. Proslavio je klub i donio mu prvi naslov državnog prvaka nakon 26 godina.

 Ferguson je preuzeo Junajted od Rona Atkisona koji je u petoj sezoni, poslije očajnog starta i eliminacije iz kupa, smijenjen 4. novembra 1986.godine.

Vodio je Škotsku na Mundijalu u Meksiku, a prethodno Aberdin stavio na evropsku fudbalsku mapu i čak uspio da osvoji Kup Kupova 1983.godine a  onda i Superkup kada su dobili evropskog šampiona Hamburg.

Fergi je s Junajtedom od oktobra 1986. osvojio ukupno 37 trofeja, jedan je od najboljih stručnjaka svih vremena. Menadžer je koji je najduže vodio Mančester Junajted, punih 26 godina.

Od njegovog dolaska  nastaje era dominacije Mančestra.

Osvojio je mnogo nagrada i drži velik broj rekorda uključujući i nagradu Menadžer godine (Manager of the Year) u britanskoj nogometnoj povijesti. 2008. godine postao je treći britanski menadžer koji je osvojio Europski kup više puta. Dobio je počasnu titulu 'Sir' 1999. godine

Mnogo zanimljivosti vežu se za ovog velikog stručnjaka. Jedna od tih je i da je žvakaća guma koju je Sir Aleks Ferguson žvakao na svojoj poslednjoj utakmici u ulozi trenera prodata  na jednoj internet aukciji za nevjerovatnih 390.000 funti( oko 857.000 konvertibilnih maraka).

Zanimljivo je da je žvakaću gumu prodao navijač preko E-baya. Aleks Ferguson je vodio 1500 utakmica za vrijeme svoje trenerske karijere i za to vrijeme iskoristio 3000 žvakaćih guma- tvrde engleski mediji. 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!