[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/09\/sonja1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/09\/100x73\/sonja1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/09\/sonja1.jpg","size":"412.28","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Sonja Akšamija: Nema druge, pješadijom krećemo na avijaciju

Bila je profesorica engleskog jezika i kniževnosti, sada je penzioner. I predsjednica Stranke penzionera BiH. Govori četiri jezika - egleski, francuski, talijanski i ruski. Cijeli je rat provela u Sarajevu. Penzija joj je 620 KM. Poput ostalih penzionera, odmah plaća račune jer su penzioneri „visokomoralni, ne vole da duguju državi, vole je“

Razgovarao: Asaf  Bečirović

  • Koliko država voli penzionere?

- E, to je pravo pitanje. Mislim da naša država ne voli svoje penzionere, ignoriše ih. Da ih voli, brinila bi za njih. Većinu penzionera pomažu njihova djeca. A to nije jednostavno jer im ni djeca ne žive baš najbolje. Drugi penzioneri rade neki dodatni posao, treći trpe i čekaju da odumru.  Mnogi od njih nemaju, premda bi željeli, ni kućnog ljubimca. I to košta. 

  • Najavili su pnzioneri proteste u septemrbu. Bit će te s njima?

- Naravno. Bila sam i na prošlim protestima koj je organizovao Savez penzionera. Govorila sam, dobila aplauz. Stari rukovodioci penzionera su izviždani. Enigma mi je zašto penzioneri, ti pametni i mudri ljudi, najveće glasačko tijelo koje zna gdje je uzrok problema, i dalje glasa za ove koji su decenijama na vlasti!

   PIJACA

  • I, kakav je odgovor?

- Moćnici na vlasti nekima od njih zapošljavaju djecu u državne, federalne, kantonalne, općinske administracije i osjaćaju se dužni. Ostali se prodaju za male pare što me najviše boli. Ako se već prodaju, prostituišu, neka to rade za veće pare, a ne za vreću mekinja ili kilu kafe. Neka prodaju glasove za veću penziju.Uzrok je i u rukovodstvu penzionera koje ne traži više kad pregovara o povećanju penzija. Trebate tražiti više, kao na pijaci. Morate tražiti povećanje penzije 100 posto, da bi dobili 20 posto. Zar povećanje penzije od 80 feninga nije uvredljivo!? Obećavali su da će biti 10 posto povećanje penzija za penzionere koji su penzionisani do '98. To nije tako.

sonja2.jpg

  • Uvijek se radi o linearnim povećanjima penzija. Kad povećavaju minimalne, rastu i maksimalne penzije!

- Bili smo protiv linearnih povećavanja penzija. Sada je odnos minimalne i maksimalne penzije 1:7. Pravilno bi odnos bio 1:3, a poželjan makar 1:5. Ovim novim zakonom najniže penzije su ostale gotovo iste. Upozoravali smo, to nije bila intencija novog zakona. Govorili smo zajedno s drugim partijama da većina penzionera neće osjetiti to povećanje penzija. To se i dogodilo.

  • Koliko u FBiH ima penzionera?

- Oko 412.000. I oni su naša ciljna grupa.

  • Zbog čega bi oni trebalo da glasaju za Vas?

- Radimo na tome da oni shvate da samo ako budu imali svoje predstavnike mogu mijenjati stvari u svoju korist. Samo penzioner može razumjeti penzionera. Ne može neko ko ima pet hiljada KM razumjeti penzionera koji živi od 325 KM. Udruženje penzionera je grupa građana i njih troje potpiše sporazum koji nije dobar za penzionere. Politička partija donosi odluke ako je parlamentarna. I kad imate predstavnike penzionera u parlamentu, on zagovara vaša prava. Penzionerima, našim glasačima, nudimo bolje socijalne i zdravstvene programe, veću penziju. U programu smo napisali kako se to može realizovati. Nije to šuplja priča. Ima para.

  • Ako dođete na vlast, kolika će biti najniža penzija?

- Najniža penzija će biti 500 KM. I to bez problema. Naš tim ekonomista je to izračunao.

  • Hoćete li smanjivati najveće penzije?

- Ne bi ih povećavali. Trudićemo se da se smanji raspon između najmanje i najveće penzije. Uglavnom, neće biti linearnog povećanja penzija.

BITI ILI NE BITI

  • Kolika je penzija profesora?

- Najveća je penzija 2.170 KM, najniža 325 KM. A znamo, zapravo više nagađamo, koliko je potrošačka korpa. U njoj nema godišnjeg odmora, lijekova. Petinu potrošačke korpe pokriva jedna prosječna penzija. Sramota!

  • Kako se boriti protiv stranaka koje su godinama na vlasti, imaju razrađenu infrastrukturu i glasačku mašineriju?

- Davno sam shvatila da se pješadijom ne može protiv avijacije. Nemamo toliku silu. Nadam se, doći će do kvarova u avionima i sami će popadati zbog  neodržavanja. Dakle, nadam se, pješadija neće imati šta da radi. To je jedina nada protiv ovilike sile i novca koji je u igri. Ne smijem reći s koliko novca mi raspolažemo u predizbornoj kampanji. Radi se o mizernom novcu, ali imamo srce i dobru namjeru. Pješke krećemo u osvajanje svojih mandata. Ipak pješadijom idemo na vijaciju. Mislili smo da ne možemo, sad vidimo da moramo. Pitanje je biti ili ne biti.

  • Šta vas je ponukalo da se prihvatite funkcije predsjednika stranke?

- Radila sam mnogo poslova, realizovana sam osoba! I danas radim. Kad sam počela da posmatram naše političare, da slušam šta govore, način na koji se ponašaju što sam osjetila na svojoj koži, odlučila sam. Nisu bolji od mene. Naprotiv.

  • Kako je na Vašu odluku da budete predsjendica Starnke penzionera reagovala porodica?

- Suprug me podržava. Kćer baš i nije bila za to. Pitala me je plaćali se to? Rekla sam da ne, a ona je zaključila da sam luda! Kad sam izabrana za predsjednicu stranke, a jedina sam žena predsjendica stranke, rekla je da će sada svi misliti da smo puni k'o brod.

  • Kćerka je zaposlena?

- Nije! Studira, Sprema se da ide za Ameriku.Nemam ni pravo reći joj da ostane, da će joj ovdje biti bolje. Nadam se, ako ode, nešto će naučiti i vratiti se.

  • Možda mama osvoji vlast pa....

... joj kupi radno mjesto!

  • Baš tako!

- Ne, to se neće dogoditi. To je moj životni princip koji me je često koštao raznih privilegija! Imam moralna načela kojih se pridržavam cijeli život. Tipični sam predstavnik penzionrske populacije. Ako ima morala, onda je među penzionerima. Samo čast još imaju i grčevito se toga drže. Nedavno mi je komšija penzioner prišao, kaže da čuo je da u KRO Rad primaju radnike na mjesec, dva. I pitao mogu li pomoći da se zaposli? Eto, radio bi tamo, toliko mu je dobro! Penzioneri su ljudi kojima je moral istetoviran na čelu.

  • Teoretski je moguće da neko od vaših predstavnika bude u Parlamentu FBiH, da ima platu 5000 KM. Hoće li, recimo Vama, biti malo neugodno u odnosu na druge penzionjere koji su glasali za vas?

   STRAH

- Hoće! I to jako. No, ja bih tu platu zaslužila. Plata od 5000 KM i nije velika ako se zasluži, opravda, ako se borite da i drugima bude dobro, da umjesto džamija i crkvi, gradimo fabrike i zaposlimo ljude, smanjimo neefikansu korumpiranu administarciju... Stranci penzionera je na prvom mjestu građanin BiH, građanska, a ne država podijeljena na tri tora.

  • Fino! No, i penzioneri konastantno glasaju za nacionalne stranke?

- Većina penzionera je poprilično licemjerna. Valjda stoga što starost nosi nesigurnost, boje se. Strah je u osnovi svega. Neke penzionere kupe obećanjima i penzioneru im vjeruju. Nekad se vlastima moglo vjerovati, danas ne. Nikoga nismo pitali šta bi s predizbornim obećanjima? Mislim da je došlo do grla, da su se penzioneri osvijestili, posebno nakon ovog autogola sa novim zakonom o penzionerima. Užasno su nezadovoljni i ako opet prihvate da budu žrtve, neka budu. Zaslužili su. To je njihov izbor.

Podijelite ovaj članak!