[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/01\/211201-softic-spec-izasl-mvp-kine.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/01\/100x73\/211201-softic-spec-izasl-mvp-kine.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/01\/211201-softic-spec-izasl-mvp-kine.jpg","size":"102.55","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Softić i Yuzhen o mogućnostima unapređenja odnosa BiH i NR Kine

Predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Softić razgovarao je danas sa specijalnom izaslanicom Ministarstva vanjskih poslova Narodne Republike Kine Huo Yuzhen o ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH i mogućnostima unapređenja sveukupnih odnosa BiH i NR Kine.

Softić je gošću upoznao s političkom situacijom u našoj zemlji, te kazao kako je trenutna politička kriza u BiH prije svega uzrokovana različitim stavovima o pitanju reforme izbornog zakonodavstva, izmjena Krivičnog zakona BiH kojima se kažnjava negiranje genocida, a koje je nametnuo visoki predstavnik, kao i oko statusa novoizabranog visokog predstavnika u BiH.

S tim u vezi, Softić se založio za rješavanje svih otvorenih pitanja unutrašnjim dijalogom, te upozorio kako stavljanje velikih sila na stranu bilo koga u BiH ne donosi dugoročno dobra rješenja. Također je naglasio da od velikih sila, u koje spada i NR Kina, očekuje prijateljsku i konstruktivnu pomoć, te dodao da je očuvanje mira i stabilnosti prioritet svih u BiH.

Konstatirajući da su odnosi između BiH i NR Kine tradicionalno prijateljski, sagovornici su se složili da osnovu tih odnosa čine uzajamno poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta država, te dinamična ekonomska saradnja. Ocijenjeno je i da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje u mnogim oblastima, a posebno u oblasti izgradnje infrastrukture, energetike, te oblastima kulture i obrazovanja.

Akcentirana je dosadašnja saradnja na izgradnji Bloka 7 Termolektrane u Tuzli, te istaknuta važnost rješavanja problema koji opterećuju nastavak realizacije tog projekta.

Osvrćući se na trenutnu epidemiološku situaciju u svijetu, uzrokovanu pandemijom korona virusa, sagovornici su se saglasili kako borba protiv ove pošasti još uvijek nije gotova, te naglasili da treba pojačati saradnju i na globalnom i na bilateralnom nivou, s ciljem što uspješnijeg suzbijanja pandemije i bržeg povratka u normalne tokove - saopćeno je iz Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!