[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/20\/svestenik.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/20\/100x73\/svestenik.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/20\/svestenik.jpg","size":"52.97","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Smijenjen sveštenik Vinko Puljić

Sveštenik Hrvatske katoličke misije u njemačkom gradu Gotingenu Vinko Puljić, koji je putem Facebooka pozivao na donacije Društvu za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, a čiji osnivači negiraju ustaške zločine za vrijeme NDH, moraće da napusti svoju župu.

Katolička crkva u Njemačkoj je izraženo antifašistička i zbog toga će Puljić početkom 2021. napustiti svoju župu, piše zagrebački Jutarnji list.

Prema pisanju Jutarnjeg, da bi se izbjegao javni skandal, Puljić će župu u Njemačkoj napustiti "svojevoljno".

Odluka je donijeta prošle sedmice na sastanku Puljića i biskupskih vlasti, a o tome postoji i pisani dokaz.

Inače, Puljić je postao poznat javnosti kada je 2014., kritikovao njemačke vlasti zbog zabrane nastupa hrvatskom pjevaču Marku Perkoviću Tompsonu, koji u svojim pjesmama glorifikuje ustaštvo.

U zapisniku sa sastanka stoji, između ostalog, da je pozivom na Facebooku Puljić počinio ozbiljnu grešku.

Navodi se i da sveštenik koji javno dijeli poziv za prikupljanje donacija Društvu negira time jasenovačke žrtve, te ostavlja utisak da saosjeća sa fašizmom, što, prema mišljenju biskupije Hildesajm, apsolutno nije prihvatljivo.

Ističu, naime, da fašizam ni na koji način nije kompatibilan sa jevanđeljem.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!