[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/05\/220719adnan-smailbegovic1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/05\/100x73\/220719adnan-smailbegovic1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/05\/220719adnan-smailbegovic1.jpg","size":"45.06","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Smailbegović: Inicijativa u vezi s nabavkom vakcina humani, ali i poslovni potez

Predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH Adnan Smailbegović izjavio je da je dosad oko 300 kompanija iskazalo interes u vezi s njihovom incijativom za nabavku vakcina.   

Inicijativa, kako je dodao, podrazumijeva da se kompanije koje žele kupiti vakcine za svoje radnike, pridruže nabavci koju obavljaju državni organi, te plate i osiguraju dovoljnu količinu vakcina.

-Naša osnovna ideja je nastala kada smo vidjeli da je Federalna vlada zauzela stav da ide u hitnu nabavku vakcina.  Tu smo vidjeli šansu da i mi probamo da se 'zakačimo' za taj kanal, probamo da isfinansiramo i da osiguramo jedan dio vakcina za uposlenike naših kompanija uzimajući u obzir da će vjerovatno proći izvjesno vrijeme dok veliki broj od njih dođe na red za vakcinaciju - kazao je Smailbegović za Fenu.

Napomenuo je da je mnogo kompanija izrazilo želju da naprave donacije za svoje lokalne zajednice u kojima djeluju.

- Odziv je dosta dobar, imali smo oko 300 kompanija koje su se javile. Neke su iskazale brojeve, a neke nisu zato što je još puno pitanja na koje mi nemamo odgovor, kao što su koliko koštaju vakcine, koje će i kada biti dostupne i slično.  Siguran sam da će odziv biti još bolji jer je anketiranje kompanija još uvijek otvoreno - dodao je Smailbegović.

Iz Udruženje poslodavaca su kontaktirali kabinet premijera Federacije BiH, Ministarstvo zdravstva FBiH, te Federalni zavod za javno zdravstvo kako bi se ova aktivnost koordinirala sa nadležnim federalnim i kantonalnim institucijama. Nadležni su, naveo je Smailbegović, ocijenili da je ova inicijativa zanimljiva, te da je za njenu realizaciju neophodno da raspolažu informacijima o kompanijama koje su spremne uključiti se u ovu akciju i količini vakcina koja bi po osnovu ove aktivnosti trebala biti nabavljena.

Smailbegović je nepomenuo da bi nabavka vakcina išla isključivo preko distributera ovlaštenih od Vlade FBiH. Posao skladištenja vakcina i raspored vakcinisanja bi se provodio preko nadležnih zavoda za javno zdravstvo.

- Mi na ovo gledamo kao humani potez da zaštitimo zdravlje ljudi, ali ujedno i poslovni potez jer smatramo da bi moglo doprinijeti stabilizaciji biznisa u kompanijama – istakao je Smailbegović.

Neovisno o ovoj inicijativi u vezi s vakcinama, dodao je Smailbegović, Udruženje poslodavaca je otprilike prije mjesec dana poslalo pismo Federalnoj vladi u kome su zamolili da neke djelatnosti i radna mjesta pokušaju staviti u prioritetne grupe za vakcinaciju jer je to neophodno zbog prirode njihovog posla. Takav je situacija, među ostalim, sa profesionalnim vozačima da bi se omogućio nesmetan protok ljudi i dobara.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!