[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/05\/fna-135522.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/05\/100x73\/fna-135522.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/05\/fna-135522.jpg","size":"80.70","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Slovenija odlučila da donira BiH 4.800 doza vakcina AstraZeneca

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su danas u Sarajevu s predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom, koji boravi u radnoj posjeti BiH, razgovarali o pandemiji koronavirusa, problemu migracija, putu BiH ka Evropskoj uniji, te o samitu Brdo-Brioni koji bi trebao biti održan u Sloveniji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je ocijenio da je sastanka bio uspješan, te da je razgovarano  o važnim pitanjima.

Na pres-konferenciji nakon sastanka je kazao da su bilateralni odnosi BiH i Slovenije dobri i da nema velikih otvorenih pitanja. Dodao je da je Slovenija značajan partner BiH u pogledu procesa proširenja Evropske unije i podrške našem putu.

- Zahvalan sam predsjedniku što nam je donio jednu važnu vijest, a to je da je Slovenija odlučila da donira Bosni i Hercegovini 4.800 doza vakcina AstraZeneca, kao podršku u ovako teškim trenucima. Cijenimo napore koje su uložili predsjednik i Vlada Slovenije, jer znamo da su sve zemlje izložene problemima u vezi s vakcinama i u tom pogledu iskazana pomoć nam je  veoma važna - kazao je predsjedavajući Dodik.

Pojasnio je da će vakcine biti podjeljene po kriteriju koji je važio do sada na cijelu BiH - RS, Federaciju BiH i Brčko Distrikt.

Po njegovim riječima, najveći dio današnjeg razgovora bio je o tome kako se boriti protiv pandemije.

Dodik je naveo da je pandemija izazvala mnoge ekonomske teškoće, ne samo u BiH, nego i u Sloveniji, u svim zemljama zapadne Evrope i širom svijeta.

- Činjenica je da naša ekonomija zavisi od ekonomije EU. Mi smo najveći ekonomski patrneri. Slovenija je u tome peta u rangu naših vanjskotrgovinskih partnera. Imamo dobre bilanse i mislimo da takav razvoj treba da nastavimo – naveo je Dodik.

Kazao je da bi situacija s vakcinama u „koje se svi uzdamo preko globalnog sistema nabavke, trebalo u dogledno vrijeme da se normalizuje i da se da šansa svakoj zemlji da provede vakcinaciju onako kako je i planirala“.

Drugo važno pitanje o kojem je danas razgovarano je pitanje migracija.

Dodik kaže da su predsjednika Slovenije upoznali s činjenicom da migranti koriste BiH kao tranzitnu zemlju i da značajan broj njih ostaje ovdje zato što su „sve žešće i sve tvrđe linije ulaska za njih u zapadnu Evropu“.

Naglasio je da BiH ima kolateralnu štetu od toga. Po njegovim riječima, ljudi ovdje ostaju, ne žele da ostanu, „postaju sve ratoborniji u smislu odlaska dalje, a EU ne dozvoljava dolazak novih migranata na njene prostore“.

Dodik je istaknuo da BiH to pitanje ne može rješavati samostalo, te da ono mora biti rješavano i sa zemljama zapadne Evrope i sa EU u cjelini.

Naveo je kako iskustva Slovenije u tome mogu da pomognu i samoj BiH.

Razgovarano je i o samitu Brdo-Brioni, za koji postoji najava i očekivanja da će biti održan krajem ovog mjeseca u Ljubiljani, u Sloveniji.

Dodik kaže da će staviti na dnevni red sva pitanja o kojima je i danas razgovarano, a u okviru toga jedno od najvažnijih pitanja je proširenje EU i prespektive tog proširenja za BiH, „u kojoj postoji konsenzus o tome da su evropske integracije za BiH prihvatiljiva stvar“.

- Ali vidimo jedan zamor koji želimo da nam bude objašnjen, da imamo ako je to ikako moguće, dijalog sa EU, koja bi nam pomogla da se definiraju termini i neka prolazna vremena za neku dalju integraciju - naveo je Dodik.

Istaknuo je podršku inicijativi predsjednika Slovenije, a to je da na jedan posebna način Evropa treba da tretira čitav ovaj region, a ne da to svede samo na pitanje tehničkog izvršavanja zahtjeva vezano za proširenje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik na kraju je ocijenio da je posjeta predsjednika Slovenije za BiH važan događaj, posebno u uslovima kada malo ko putuje, i zbog toga još više cijeni njegov dolazak u Sarajevo.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!