[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/04\/slovenija-granica-ograda-zica-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/04\/100x73\/slovenija-granica-ograda-zica-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/04\/slovenija-granica-ograda-zica-2.jpg","size":"47.31","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Slovenija bez novozaraženih, još samo pet osoba u bolnici

U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirano 828 ljudi i nije potvrđen nijedan novi slučaj zaraze, objavila je u četvrtak slovenska vlada.

Isto tako nije zabilježen nijedan novi smrtni slučaj među zaraženima, pa broj umrlih ostaje 109, a broj kod kojih je od početka epidemije utvrđena zaraza i dalje je 1477, dok je iz bolnica nakon oporavka kućama vraćeno 292 osoba.

U Sveučilišnom kliničkom centru (UKC) u Ljubljani liječi se još samo pet osoba, ali nijedna u težem stanju ili na intenzivnom odjelu, dok su ostale "covid" bolnice već ranije prestale primati oboljele. Prema procjeni Instituta za javno zdravlje (NIJZ) u zemlji je još samo devet aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

Čini se da neće biti težih epidemioloških posljedica niti zbog "incidenta" u Mariboru, gdje je zaraza utvrđena kod učenika trećeg razreda u jednoj osnovnoj školi, no radi se o izoliranom slučaju.

Glavna infektologinja u timu slovenske vlade Bojana Beović kazala je za Slovensku televiziju da će se postupanje nakon tog zabilježenog slučaja ubuduće primjenjivati i u slučaju novih sličnih pojava.

Kako je dodala, pokazalo se je da je preporuka da se u školama ne "miješaju" polaznici različitih razreda bila ispravna jer je karantena zbog mariborskog slučaja određena samo za razred koji je oboljeli učenik pohađao, dok se nastava u cijeloj školi nastavlja normalno, prenosi Hina.

Da se ta odredba nije poštivala, trebalo bi zatvoriti cijelu školu, dodala je i upozorila da bez obzira na dobru epidemiološku situaciju treba u državi nastaviti sa što opširnijim testiranjem, te da se oni sa simptomima respiratornih bolesti trebaju javljati na testiranje, kako bi se spriječila pojava novih većih žarišta bolesti.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!