[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/20\/britanija-vrhovi-sud-twitter.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/20\/100x73\/britanija-vrhovi-sud-twitter.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/20\/britanija-vrhovi-sud-twitter.jpg","size":"423.03","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Sljedeće sedmice odluka britanskog suda o Johnsonovoj suspenziji parlamenta

Britanski Vrhovni sud namjerava donijeti svoju odluku početkom sljedeće sedmice o tome je li premijer Boris Johnson postupio protuzakonito kada je suspendirao parlament na pet sedmica uoči Brexita, rekla je u četvrtak predsjednica suda Brenda Hale nakon trodnevnog saslušanja.

Pravni dokument koji je sudu podnio Johnsonov advokat ukazao je da pravni tim premijera nastoji zadržati mogućnost da ponovo otvori parlament, čak i ako sud odluči protiv njega, prenosi Reuters.

Hale je rekla da pitanje na koje jedanaestero sudaca mora odgovoriti "nije jednostavno", te da sud zna da se "to pitanje mora čim prije riješiti te se nadamo da ćemo našu odluku moći donijeti početkom sljedeće sedmice".

Britanskog premijera njegovi kritičari optužuju da je prekinuo rad parlamenta do 14. oktobra kako bi ušutkao opoziciju i prisilio zemlju da 31. oktobra izađe iz Evropske unije bez dogovora.

Johnson je pak neprestano isticao da je ta mjera opravdana i omogućuje mu da pripremi i iznese svoje nacionalne političke prioritete. Vrhovnom sudu je podnesena žalba nakon dviju različitih odluka: jedne koju je donio Visoki sud u Londonu po kojoj on nije nadležan za odlučivanje o političkim pitanjima i druge, škotskog suda koji je premijerovu odluku ocijenio "nezakonitom".

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!