[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/07\/edin-naslovna.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/07\/100x73\/edin-naslovna.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/07\/edin-naslovna.jpg","size":"79.29","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Škotski medij: Sarajevo je ostalo lijep grad, a Evropa i dalje ima moralnu odgovornost da pomogne BiH

Povodom najduže opsade jednog grada u modernoj istoriji, škotski list Edinburgh News objavio je reportažu o glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Pod opsadom pobunjenih Srba Sarajevo je pod opsadom bilo 10 mjeseci, tri sedmice i tri dana. Za to vrijeme, civilno stanovništvo je nemilosrdno granatirano. Opsada je trajala duže od opsade Lenjingrada tokom II Svjetskog rata.Ubijeno je ukupno 13.952 ljudi, uključujući 5.434 civila.

Više od 300.000 ljudi bilo je zarobljeno u gradu u kojem su patili od nedostatka hrane, vode, grijanja i električne energije. Za sve to vrijeme su bili izloženi granatama i snajperskoj vatri, piše Edinburgh News.

edinburg.jpg

„Sarajevo je bilo i još uvijek je lijep grad koji leži u dolini okruženoj planinama. Tokom opsade, srpske snage su se doslovno pucale po ulicama i kućama s ciljem da potčine izgladnjelo stanovništvo.

Sljedeće godine bit će 30 godina od početka opsade Sarajeva. Iako je većina oštećenih zgrada popravljena ili obnovljena, mnoge su još uvijek obilježene znakovima rata.

Iako u Bosni i Hercegovini nema rata, još uvijek se nije dovoljno oporavilo i vratilo miru. Agresori koji su opsjedali Sarajevo  još uvijek nisu priznali krivicu, a mnogi negiraju da je nad muslimanima počinjen genocid.

Evropa još uvijek ima moralnu odgovornost da pomogne narodu Bosne i Hercegovine“ – stoji u tekstu koji potpisuje Angus Robertson.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!