[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/26\/talibani-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/26\/100x73\/talibani-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/26\/talibani-2.jpg","size":"394.65","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Sjedinjene Države pozivaju talibanski pokret da okonča oružane aktivnosti

Sjedinjene Američke Države (SAD) osudile su militantni talibanski pokret zbog najave o pokretanju nove proljetne ofanzive protiv američkih i afganistanskih oružanih snaga.

“Vidjeli smo talibansku najavu proljetne ofanzive. To je samo potvrda da je ta organizacija odgovorna za sigurnosnu krizu koja svake godine uništava živote hiljada nevinih Afganistanaca“, navodi se u saopćenju State Departmenta.

Vlasti SAD-a su poručile da čvrsto podržavaju narod i oružane snage Afganistana u borbi protiv terorističkih i militantnih grupa koje žele uništiti afganistansko društvo i državu.

Pozivajući talibanski pokret da okonča oružane aktivnosti, State Department je poručio da nastavak nasilja ne može donijeti mir i prosperitet u Afganistanu.

Predsjednik Afganistana Ashraf Ghani je u subotu ponovio poziv talibanskom pokretu da okončaju oružane aktivnosti i kao politički subjekt učestvuju na predstojećim parlamentarnim i pokrajinskim izborima u toj zemlji.

U jeku poziva na uspostavu dijaloga i mirovnog procesa u Afganistanu, talibanski pokret je saopćio da pokreće novu proljetnu ofanzivu protiv afganistanskih i američkih snaga.

Podijelite ovaj članak!