[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/16\/damask-sirija-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/16\/100x73\/damask-sirija-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/16\/damask-sirija-xinhua.jpg","size":"502.64","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Sirijska vlada " u potpunosti spremna" da sarađuje s timom OPCW

DAMASK, 16. april 2018

Zvaničnik sirijske vlade saopćio je u ponedjeljak da je njegova zemlja "u potpunosti spremna" da sarađuje s istražnim timom Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) koji istražuje navodni napad hemijskim oružjem i koji je izazvao zračne udare pod američkim vodstvom.

Zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Faisal Mekdad izjavio je da su se vladini zvaničnici sastali s delegacijom, koja je u Damasku već tri dana, u više navrata kako bi raspravljali o saradnji.

Tim OPCW stigao je u Siriju dan prije kaznenih zračnih udara Sjedinjenih Država, Britanije i Francuske, i sedmicu dana nakon navodnog hemijskog napada u Doumi, gdje je po navodima pobunjenika ubijeno više od 40 ljudi.

Tim OPCW tek treba obići Doumu, gdje su poslane vladine snage i pripadnici ruske vojne policije uskoro nakon što su se pobunjenici predali nakon navodnog hemijskog napada, prenosi AP.

Podijelite ovaj članak!