[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/22\/predstavnicki-dom-25.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/22\/100x73\/predstavnicki-dom-25.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/22\/predstavnicki-dom-25.jpg","size":"492.57","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Šira rasprava i polemike nakon neodobravanja programa rada Vlade

Šira diskusija i rasprava između opozicije i parlamentarne većine, a iz njenih redova prvenstveno Stranke demokratske akcije, razvila se nakon što Predstavnički dom Federalnog parlamenta, na sjednici koja je u toku, nije odobrio neophodnom većinom glasova program ovogodišnjeg rada Federalnoj vladi.

Iz opozicije je, između ostalog, rečeno da je bespredmetno izjašnjavati se i o narednoj tački dnevnog reda - Nacrtu programa ovogodišnjeg rada Predstavničkog doma budući da je dijelom oslonjen i na planirane Vladine aktivnosti. Poslanik opozicione Socijaldemokratske partije BiH Damir Mašić pozvao je Vladu nakon ishoda glasanja o njenom programu da kolektivno podnese ostavku, optuživši je za izrazito loš rad.

Parlamentarna većina je, pak, ustvrdila da je osnovni uzrok neusvajanja Vladinog programa odsustvo sa sjednice nekolicine poslanika većine, a ne loše dosadašnje Vladino djelovanje. Poslanik vladajuće Stranke demokratske akcije Safet Kešo izjavio je da Federacija BiH bilježi više od 48.000 novozaposlenih osoba u protekle tri godine, što ne bi bilo moguće, kako je dodao, bez učinkovitog djelovanja aktuelne Vlade. Kešo je podsjetio da je Dom naroda na sjednici 10. aprila odobrio većinom glasova Vladin predloženi program.

Slavica Josipović iz vladajućeg bloka HDZ-HNS rekla je da čestita Vladi za njene dosadašnje učinke, postignute i pored svih problema s kojima se susreće.

Nakon ovih i mnogih drugih diskusija, replika i polemika, odnosno suprotstavljenih stavova vladajućih i opozicije o radu Federalne vlade, glasano je o Nacrtu programa rada Predstavničkog doma za 2018. godinu te je taj akt odobren većinom glasova.

Za Vladin program, pak, bilo je 49 glasova od neophodnih 50.

Prihvatanjem programa Predstavničkog doma okončana je vanredna sjednica ovog parlamentarnog nivoa, započeta proteklog mjeseca, a za 15.00 sati danas najavljeno novo, također vanredno zasjedanje, u čijem je predloženom dnevnom redu, među ostalim tačkama, rebalans ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH.

Podijelite ovaj članak!