[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/04\/novac1-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/04\/100x73\/novac1-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/04\/novac1-2.jpg","size":"332.92","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Sindikat traži da najniža plaća u RS bude 600 KM

 Savez sindikata Republike Srpske (RS) traži da najniža plaća u tom bh. entitetu bude povećana s 450 na 550 KM, a zatim u prvom kvartalu naredne godine na iznos od 600 KM.

Predsjednica Sindikata Ranka Mišić je rekla da će time doći do povećanja primanja za one koji imaju najniže zarade, kao i da se time povećava zarada u realnom sektoru.

Najavila je pregovore s Vladom RS-a i poslodavcima o ovom zahtjevu.

-Povećanje najniže plaće tiče se svih radnika, bez obzira da li rade u javnom ili privatnom sektoru – rekla je Mišić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci,  ističući da bi to bio jedan od motiva za ostanak radnika u RS, iako nedovoljan.

Stav najveće političke strane u RS, SNSD-a, iznesen jučer, jeste da traže od Vlade povećanje najniže zarade na 500 KM u narednoj godini.

Mišić kaže da je sindikalcima bitno da se plaće povećaju, bez obzira ko to predlaže.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!