[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/13\/sssbih.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/13\/100x73\/sssbih.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/13\/sssbih.jpg","size":"113.44","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Sindikat: Svako poskupljenje se uvijek lomi preko leđa radnika

Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) je saopćio da se svaki rast troškova poslovanja, posebno u realnom sektoru, uglavnom amortizuje smanjenjem ili prestankom isplate i onako niskih plata radnicima realnog sektora.

- Također, najava poskupljenja struje dolazi u vrijeme intenziviranih zahtjeva sindikata za povećanje najniže plate. Poučeni ranijim iskustvima, jasno je da će biti upotrebe, ali još više zloupotrebe ove situacije kao opravdanja da plate radnika i dalje ne mogu značajno rasti - smatraju iz SSSBiH. 

Iako najava poskupljenja struje privredi na prvi pogled nije nešto čime bi se trebao baviti sindikat, oni napominju da su izuzetno zabrinuti jer su dosad slična poskupljenja uvijek išla preko leđa radnika.

Prema dostupnim informacijama, kako dodaju iz sindikata, opravdanje za rast cijena struje nisu drastično veći troškovi proizvodnje, nego u prvom redu cijena na berzi u Mađarskoj. 

- Drugim riječima, cijena struje mora rasti jer su drugi spremni da je plate skuplje nego mi. To bi možda i bilo logično da su elektroprivrede privatne firme, a ne javna preduzeća. Svjedočimo ekspanziji u realnom sektoru, rastu izvoza, što je izuzetno dobro, ali to bi sve moglo doći u pitanje u slučaju bilo kakvih nepromišljenih odluka - dodaju iz sindikata.  

SSSBiH zahtijeva od svih aktera, posebno Vlade FBiH i resornog ministarstva, kao i uprave javnih preduzeća, da kod donošenja budućih odluka pokažu maksimalnu ozbiljnost i razumijevanje za stanje i socio-ekonomski položaj radnika i građana ove zemlje.

- Također zahtijevamo od Vlade hitno usvajanje odluke kojom će se zabraniti rast cijena najosnovnijih životnih namirnica jer su radnici već sada u situaciji da, zbog niskih i/ili neredovnih plata, ne mogu sebi i svojim porodicama osigurati ni minimum onoga što im treba za život - saopćeno je iz Službe za informisanje Saveza samostalnih sindikata BiH. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!