[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/19\/kabul.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/19\/100x73\/kabul.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/19\/kabul.jpg","size":"339.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Šest mrtvih i 27 ranjenih u bombaškom napadu pred univerzitetom u Kabulu

Najmanje šest osoba je ubijeno i 27 ranjeno u eksploziji bombe pred ulazom u univerzitet u Kabulu, saopćili su policija i zdravstveni zvaničnici.

Nijedna grupa nije odmah preuzela odgovornost za napad, posljednji koji se desio u Kabulu. Talibani i Islamska država često, međutim, izvode napade velikog obima u gradu, atakujući na afganistanske snage, vladine zvaničnike i manjinske šiite.

- U eksploziji u ranim jutarnjim satima zapalila su se dva vozila, i ostalo je nejasno da li je napad izveo bombaš samoubica ili je izveden bombom na daljinsko upravljanje - kazao je portparol policije Kabula Ferdous Faramarz.

Broj žrtava objavio je portparol afganistanskog ministarstva zdrvstva, Wahidullah Mayar, koji je naveo u tweetu da je "šest ljudi ubijeno i 27 ranjeno u eksploziji u Kabulu. Svi ranjenici evakuirani su u naše bolnice". 

U kompleksu univerziteta nalazi se nekoliko hostela u kojima brojni studenti stanuju, te učionice u kojima prisustvuju nastavi i provode istraživanja. 

Iako je petak početak sedmice u Afganistanu, Massoud, profesor ekonomije koji poput većine Afgnistanaca koristi samo ime, izjavio je da je nekoliko studenata prisustvovalo pravosudnim ispitima kada je došlo do eksplozije, prenosi agencija AP.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!