[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/03\/senka-kurt.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/03\/100x73\/senka-kurt.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/03\/senka-kurt.jpg","size":"75.20","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Senka Kurt: Zatečena sam tim da će se sutra kopati 88 grobova, naša vlast se prema nama odnosi kao prema stoki

Novinarka Senka Kurt komentirala je u Danu uživo posljednja društveno-politička dešavanja u Bosni i Hercegovini. Oštro je kritikovala vlasti, govorila o "pismima" je koje pisala političarima tokom svoje borbe s koronavirusom, ali i skrivenoj kupovini neregistrovanih tableta koje su njoj i suprugu spasile život.

“To što sam ja zatečena, što su građani zemlje zatečeni proteklih godinu dana, to u čemu su nas doveli Novalić i ostali, gospođa Vasva ne treba da brine ja je ne plaćam, ona nije moj odvjetnik, niti građana, mada mi je žao zašto nije. Zatečena sam time da su kupljeni respiratori po mnogo više novaca nego što je trebalo. Zatečena sam da nemamo vakcina godinu dana, da nemamo planova. Zatečena sam time da je prošlog perioda u Sarajevu iskopano 600 grobova. Zatečena sam tim da će se sutra kopati 88 grobova. Zatečena sam tim na koji način je naša vlast u BiH predvođena Tegletijom, u FBiH predvođene Fadilom Novalićem, ponijela se prema nama, stoki u toru proteklih godinu. To što je neko zatačen novim dokazima, to Emela nije ni moj ni vaš problem. Zatečena sam jednom noći kada u mraku dolazi dečko, ne vidimo mu licu, daje nam dvije kutije neregistrovanog lijeka Favire pomoću kojeg ćemo mi, moj suprug, otac 12-godišnjeg djeteta i ja prežvijeti ili ne”, kazala je Kurt.

Govoreći o preboljenom kronavirusu kazala je kako joj je jedna doktorica rekla da nijedan pacijent s Favirom nije preminuo niti imao tešku upalu pluća te da su dvije kutije kupili za 600 KM od momka u mraku.

“Clexan – jedna injekcija 13 KM, treba vam 20-30 KM. Koga zvati da nabavim? Zovem prijatelje, nabavimo. Kreće igranka cijela oko Favire. U 24 sata popijete 32 tablete nečega za kojeg vam kažu da je zabranjeno u zemlji u kojoj se proizvodi i koji nema dozvolu. Onda dođe neko pa vam nauči supruga da daje Clexan u stomak”, otkrila je.

Pohvalila je radnike Doma zdravlja Vrazova od čistačica pa do ljekara. Kazala je kako su oni anđeli.

“Činjenica da jedna mlada tehničarka uslika danas 250 pacijenata na RTG-u pluća meni za zlatnog Baobaba, a ne Zlatnog ljiljana. Kriv je onaj koji razmišlja tri mjeseca da li da im da 500 eura na palte. Oni se bave prostornim uređenjem FBiH, donose zakone o turizmu – Selo gori ,a baba se češlja. Ljudi ovo je rat, biološki, nije usmjern protiv Srba, Hrvata i Bošnjaka, već protiv civilizacije. Dajte da spašavamo glavu, pa ćemo polako. Hidrocentrale koje krade Srbije, mi to od 1993. znamo. Ovo je ludilo, neki paralelni svijet u kojem nas tjeraju da živimo i kada se probudimo ujutro pitam se jesam li Fiona iz Šreka, stvarna osoba ili sam namrgođena Emela Burdžović? A jedno moram biti”, kazala je Kurt.

Tokom borbe sa koronavirusom kazala je kako je “pisala pisma političarima” u kojima je poželjela nekima čak i da umru.

“Svaki dan neko nama blizak umre. Ja sam ovdje preživjela rat, vi ste preživjeli rat. Ne sjećam se 80 umrlih sem Markala. Gruba sam, patetična, iskrena. Jučer je umrla djevoja iz Sarajeva koje tvrdila da korona ne postoji. Neki su se prepoznali pa su se javili. Zahvaljujem se gospođi Sabini Ćudić koja se javila i rekla da želi svoje pismo. Referirala sam se na to da se ne možemo u danu kada je 66 mrtvih baviti time je li zastupnik dobacio seksistički komentar- to se rješava telefonom, postoji etička služba”, ukazala je Kurt.

Istakla je kako se razočarala i u one za koje je glasala.

“Četiri opštine i jedan kanton nisu vlast i da ova prčija u kojoj gradimo budućnost za 2020 i neku nije ništa. Ne mislim da je ovo samozavaravanje novih lokalnih vlasti u KS koje se vidjelo na slučaju Bogić Bogićevć, nastavlja se na slučaju Ademović, pa se ne možemo sjetiti ko je kome kum. Ne želim da me neko vrijeđa, da izađe na tv kao Peđa Kojović s izjavom ‘nismo reagirali na genetski materijal zato što me niko nije pitao’. Pitam Kojovića da je npr. Haris Zahiragić dao tu izjavu da li bi Našu stranku trebalo neko pitati ili bi sami reagovali. Kada je Semiha Borovac obojila 100 kvadrata trotoara u zeleno, Naša stranka je to šest godina spominjala”, kazala je Kurt.

Govoreći o “svom pismu” ministru zdravstva KS Harisu Vraniću, kazala je kako su rekli da je stručan i da mu vjeruju, ali da je razočarana zašto novinari nisu u prioritetu za vakcinaciju-ovdje prikaz “svakog odsustva logike”, kazala je:

“Digni slušalicu, nazovu Rudićku, kažite ‘u ovom momentu nemamo, ali strpite se bit će 50 komada za vas, samo da se slikate kao ovi moji’. Želim da malo razmisle kako će njihova reakcija utjecati na nas. Sve ovo se dešava jer njih nije briga, oni rade jer znaju da nećemo reagirati, jer ih nije briga hoćemo li preživjeti. Dovoljan je jedan telefonski poziv – ‘zdravo Borka, ministar ovdje. Imam 50 vakcina, nisam siguran da ih mogu dati novinarima. Razgovarali smo, imate moj poziv. Nema u ovoj turi, bit će za 10 dana’. Ali ne, šta koga briga, ko su novinari”, kazala je Kurt.

POgledajte video:

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!