[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/09\/l-64ad3b74c82702038580b98193a58b86.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/09\/100x73\/l-64ad3b74c82702038580b98193a58b86.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/09\/l-64ad3b74c82702038580b98193a58b86.jpg","size":"97.08","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Senat SUM: Samo izvrsnost može osigurati prepoznatljivost

Sveučilište u Mostaru (SUM) održalo je u petak svečanu sjednicu Senata u okviru Dana Sveučilišta i obilježavanja 45 godina djelovanja.

Tim povodom rektor SUM-a Zoran Tomić zahvalio je svim predstavnicima sveučilišta iz BiH i Republike Hrvatske, predstavnicima institucija, te predstavnicima vlasti u BiH i RH na dugogodišnjoj potpori u razvoju mostarskog sveučilišta prema modernoj, europskoj visokoobrazovnoj instituciji, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću SUM-a.

"Sveučilište u Mostaru raste i razvija se unatoč svim poteškoćama i stanju u društvu. Mijenja se i društveno je angažirano i integrirano, nastoji prepoznati potrebe društva i odgovoriti na njih. Ponekad to i nije laka zadaća, no bez obzira na sve poteškoće nikada nećemo izgubiti nadu. Dapače, i dalje ćemo planirati i raditi, ali i sanjati", kazao je Tomić.

Svečanoj sjednici nazočili su rektori javnih sveučilišta iz BiH i Hrvatske, među kojima i predsjedatelj Rektorskog zbora BiH, te rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj koji je naglasio kako SUM u sebi ima patriotizam koji zrači prema BiH i svakom njenom dijelu.

"Kao rektor najstarijeg i najvećeg univerziteta u BiH, želim svjedočiti da se mi u Rektorskom zboru BiH, kojeg čini pet univerziteta i jedno sveučilište iz FBiH, te dva univerziteta iz Republike Srpske, ne natječemo tko će biti bolji. Mi se natječemo u dobru. Nemamo ograničenja bilo kakve naravi, a nastojimo da na rad Zbora ne utječe ni jedna politika", dodao je Škrijelj.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu i predsjedatelj Rektorskog zbora Republike Hrvatske Stjepan Lakušić istaknuo je kako se danas Sveučilište u Mostaru razvilo u važnu visokoobrazovnu instituciju koja okuplja zamjetan broj nastavnika i znanstvenika iz svih područja istraživanja.

"Samo izvrsnost može osigurati prepoznatljivost, dobre pozicije u društvu i ono što je najvažnije interes mladih generacija za upis nastavnih programa koji se nude na sveučilištu. To je odgovornost svih nas da visoko obrazovanje učinimo brojem jedan u društvu, jer znanje koje naše mlade generacije dobivaju na sveučilištima je najveće bogatstvo koje mogu dobiti", poručio je Lakušić.

Pored rektora iz BiH i RH, prorektora i dekana SUM-a, te ostalih gostiju iz akademske zajednice, ovoj svečanosti su kao dugogodišnja potpora u razvoju nazočili i politički predstavnici, kao i predstavnici ostalih sfera društva, među ostalim predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović koji je izrazio zadovoljstvo što je na današnje svečano obilježavanje došao veliki broj predstavnika drugih visokoškolskih ustanova.

"Mi se na taj način integriramo u BiH, ali i s Republikom Hrvatskom, a time i s čitavim svijetom. Znanje je apsolutno djeljivo i zbog toga mi samo možemo postati veći, da nas nitko ne tretira kao mali narod. Bit ćemo mali ako ne budemo znali komunicirati sa svijetom, pomoću znanosti i našega znanja", zaključio je Čović.

Na svečanosti je prikazan film o djelovanju i razvoju SUM-a, a pripremljena je i monografija u kojoj je ispisana važnost i značaj Sveučilišta u bh. društvu, kao i značaj svake osobe koja je kroz povijest pomogla u razvoju ove visokoškolske institucije.

Sjednicu je uime rektora otvorila studentica diplomskog Studija novinarstva na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Martina Stanić.

Stanić je osoba sa stopostotnim oštećenjem vida registrirana u sveučilišnom Uredu za studente s invaliditetom koji je prije tjedan dana obilježio svoju 10. obljetnicu postojanja čiju je ceremoniju vodila upravo ona. Prva je studentica s invaliditetom koja je u BiH obnašala funkciju glasnogovornice Studentskog zbora SUM-a.

Na sjednici je skrenuta pažnja na važnost osiguranja jednake mogućnosti za osobe s invaliditetom kako u akademskoj, tako i u društvenoj zajednici, navodi se u priopćenju.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!