[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/15\/logo-sdp.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/15\/100x73\/logo-sdp.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/15\/logo-sdp.jpg","size":"35.71","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

SDP: Izmijeniti odluku o imenovaju članova Komisije za očuvanje spomenika

Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine pozvala je Predsjedništvo BiH da korigira odluku o imenovanju nova tri člana Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, nazivajući je neustavnom i antidejtonskom.

U saopćenju su napomenuli da je Predsjedništvo BiH 2016. godine iz sastava Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, jednoglasnom odlukom izbacilo dva međunarodna člana, čime je prekršen Aneks 8 Dejtonskog sporazuma i član III.5. Ustava BiH.

Kažu da posebno zabrinjava činjenica da su izbačeni međunarodni članovi čija su uloga i postupci uvijek bili usmjereni zaštiti državnih interesa i promociji bosanskohercegovačkog nacionalnog identiteta.

- Iako je u odluci Predsjedništva navedeno da je ona privremenog karaktera, u sastav Komisije nikada nisu imenovana dva međunarodna člana, a s takvom praksom nastavilo je i Predsjedništvo BiH u aktuelnom sazivu - smatraju u SDP-u.

Na sastav Komisije reagirao je, podsjećaju, i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a takvu odluku osudili su i ambasadori Quinte i Republike Turske.

- Važno je napomenuti da je međunarodna zajednica iskazala spremnost da u potpunosti finansira troškove angažmana međunarodnih članova Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH - rečeno je u saopćenju.

Stoga su pozvali članove Predsjedništva BiH  da korigiraju odluku i da, njenim cjelovitim popunjavanjem, rad Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH uvedu u zakonske okvire u interesu države BiH i očuvanja njenog pravnog poretka.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!