[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/13\/fna-119937.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/13\/100x73\/fna-119937.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/13\/fna-119937.jpg","size":"69.61","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

SDP i Naša stranka podnijeli Tužilaštvu prijavu protiv aktera afere "Asim"

Predsjednici Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine i Naše stranke (NS) Nermin Nikšić i Predrag Kojović potpisnici su prijave protiv aktera nedavno objelodanjene afere u Bosni i Hercegovini, kolokvijalno nazvane „Asim“.

Prijava je upućena danas Tužilaštvu Kantona Sarajevo, saopćili su Nikšić i Kojović na pres-konferenciji uime njihovih stranaka, odnosno BH Bloka.  

Očekuju, kazao je Nikšić, brzu reakciju, naredbu o provođenju istrage i procesuiranje odgovornih te smatraju da je ovo prilika za sve nadležne institucije, koje su deklarativno za snažnu borbu protiv korupcije, da to pokažu i na djelu.

Stoga što je Asim Sarajlić, akter afere po kojem je i dobila naziv, preuzeo odgovornost i podnio ostavku na dužnosti u Stranci demokratske akcije (SDA), predsjednik SDP-a Nermin Nikšić smatra da je „u ovoj priči, Sarajlić, očito, žrtveno janje“ a da nezakonitosti sežu i do samog vrha Sarajlićeve stranke, kao i do njenih kadrova iz obavještajnih krugova.

Lejla Brčić se uime Naše stranke također obratila na pres-konferenciji i kazala da je slučaj „Asim“, kad je već objelodanjen, radi minimiziranja predstavljan kao afera, a ne kao ono što zapravo jeste, krivično djelo.

Igor Stojanović, šef zastupničkog kluba SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo, jedan od govornika na pres-konferenciji, smatra da je afera neoboriv dokaz o načinu na koji Stranka demokratske akcije zloupotrebljava institucije.

Ako Tužilaštvo ispravno postupi u ovom slučaju, bit će to prilika za vraćanje povjerenja građana u institucije, poručio je Stojanović naglašavajući da BH Blok ne želi politikanstvo time što podnosi prijavu već konkretan potez nadležnih.

Afera "Asim" je objelodanjena nakon što je Semir Efendić, kadar Stranke demokratske akcije, objavio tonski snimak u namjeri dokazivanja malverzacija u vezi sa unutarstranačkim izborom predsjednika kantonalne organizacije SDA u Sarajevu. Kao na aktere, objavljeni snimak je ukazao na dotadašnjeg visokopozicioniranog Efendićevog stranačkog kolegu Asima Sarajlića i druge osobe. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!