[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/01\/l-42b229e75059ae0d789a8d420e5de6c4.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/01\/100x73\/l-42b229e75059ae0d789a8d420e5de6c4.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/01\/l-42b229e75059ae0d789a8d420e5de6c4.jpg","size":"74.01","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

SDA Zenica najavila krivične prijave protiv članova Radnog predsjedništva Gradskog vijeća

Klub vijećnika Stranke demokratske akcije u Gradskom vijeću Grada Zenica najavio je podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih za današnje usvajanje odluke o kandidiranju Sande Alispahić iz reda ostalih za zamjenskog člana Gradske izborne komisije tog grada.

Gradsko vijeće Grada Zenica na današnjoj, drugoj hitnoj sjednici u pet dana, potvrdilo je kandidatkinju Sandu Alispahić natpolovičnom većinom te glasovima vijećnika Zeničke inicijative-Fuad Kasumović, SDP-a, Nezavisnog bloka i vijećnika-predstavnika nacionalnih manjina Osmana Šuvalića.

Za ovakvu odluku, koja će ponovo biti upućena na potvrdu Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine, glasalo je 16 od 24 na današnjoj sjednici prisutna vijećnika. Gradsko vijeće broji 31 vijećnika.

-Kasumovićeva većina preuzima nadležnosti CIKBiH. Danas su sa 16 glasova 'za' usvojili prijedlog zamjenskog člana GIKGZ-a i to Sande Alispahić. Kolege i kolegice, koji su ovdje, koji su bili u sali GV, ne znaju uopšte kako je ova kandidatkinja došla kao prijedlog za zamjenskog člana GIKGZ-a - navela je na pres-konferenciji predsjednica Kluba SDA te članica Komisije za izbor i imenovanje GVGZ-a Emina Tufekčić.     

Ona ocjenjuje da je sjednica obilovala nizom nepravilnsoti, navodeći da su prijedlog za spomenutu kandidatkinju, bez pratećeg materijala, umjesto Komisije za izbor i imenovanje, podnijeli članovi Radnog predsjedništva GVGZ-a.

CIKBiH je, napomenula je, uputila dopis te tražila listu kandidata koji su konkurisali na javnom pozivu za popunu GIKGZ-a, ali su se iz Grada Zenica oglušili na taj zahtjev. CIKBiH je, dodaje, nakon sjednice od 23. juna, naveo da “oni preuzimaju isključivu nadležnost za izbor zamjenskog člana GIK-a”.

-Smatramo da je ovo krivično djelo, ovo je kriminal, ovo je potpuno nezakonito. Dosad smo imali priliku da vidimo u GVGZ-a različite nezakonitosti, ali da neko preuzima nadležnosti CIKBiH još uvijek u BiH nisam vidjela da se desilo - naglasila je Tufekčić.

Smatra kako je bilo “tužno, žalosno i jadno vidjeti vijećnike većine u GV kako nemaju odgovora niti na jedno pitanje”.

-Sam zamjenik predsjedavajućeg rekao je da će nas obavijestiti pisanim putem sve što smo pitali. Niko od kolega vijećnika iz pozicije nije imao odgovor ni na jedno pitanje, uopšte nije smio izaći za govornicu. Postupali su po instrukciji, zasigurno, Fuada Kasumovića - smatra Tufekčić

Podsjeća kako je i pred prošle izbore GIKGZ-a smijenila 30-ak članova biračkih odbora u tom gradu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!