[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/sda-logo3.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/100x73\/sda-logo3.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/sda-logo3.jpg","size":"58.57","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

SDA poziva Parlament da omogući Vladi FBiH podizanje najniže plaće na 700 KM

Stranka demokratske akcije (SDA) poziva Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da hitno usvoji Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima i prateće zakone.

Uz smanjenje ukupnih doprinosa sa 41,5 posto na 32,5 posto, te niz drugih pozitivnih efekata, usvajanje tih zakonskih rješenja omogućit će Vladi FBiH donošenje nove uredbe o najnižoj plaći, saopćeno je iz SDA. 

-Trenutno najniža plaća od 406 KM je nedopustivo niska i mora se hitno povećati. Smatramo da ekonomski rast FBiH i trenutno stanje omogućava Vladi FBiH da uredbom odredi najnižu plaću u iznosu od 700 KM. Usvajanjem Zakona o doprinosima i pratećih zakona stvorit će se ključne pretpostavke za poboljšanje statusa radnika, ali i poboljšanje cjelokupnog poslovnog ambijenta u FBiH, te ne postoji prostor za odugovlačenje i politiziranje pri usvajanju seta ovih zakona, navodi se u saopćenju. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!