[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/26\/2604-bf.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/26\/100x73\/2604-bf.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/26\/2604-bf.jpg","size":"459.38","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

SBF - Razvijati regionalne turističke rute bazirane na kulturnom naslijeđu

Sektor turizma u BiH i regiji bilježi pozitivne trendove za sve glavne pokazatelje rasta, ali još postoji značajan prostor za unapređenje njegovog potencijala – istaknuto je tokom panela posvećenog turizmu u okviru Sarajevo Business Foruma (SBF) .

Snježana Derviškadić, vođa projekta za regionalni razvoj i promociju turizma pod pokroviteljstvom RCC-a, koji finansira EU, kaže da je region postao posebno prepoznatljiv na tržištu po avanturističkom turizmu, gdje se ne misli prvenstveno na 'adrenalin', nego na aktivnosti bazirane na otvorenom prostoru.

- Kao takav region je već prepoznat, a posebno se može izdvojiti koncept Via Dinarica. Taj vid turizma kombiniran je sa kulturnim naslijeđem koje se bazira na nematerijalnom nasljeđu, odnosno tradiciji, muzici, kulturi, hrani – navela je Derviškadić.

Iako je svaka zemlja prisutna sa svojim ponudom, cijeli region se posmatra kao turistička destinacija. Pri tome se kao naša najveća prednost može izdvojiti bogato naslijeđe, prirodno i kulturno, s tim da, dodala je Derviškadić, predstoji još mnogo posla da se sve to bolje uveže, na kvalitetniji način prezentuje i promovira.

- Podrška donatora je značajna, a akcent je na razvoju regionalnih turističkih ruta baziranih na kulturnom nasiljeđu i avanturističkim programima i promocija tih programa na međunarodnom tržištu – naglasila je Derviškadić.

Samir Cerić je poduzetnik u Londonu posljednjih 26 godina i prvi put je na SBF-u. Kazao je da ovdje postoje tri industrije koje ga zanimaju.

- Prva je da napravimo ski-resort, ali da on ne bude standardni, već da angažujemo veoma bitnu arhitektonsku kuću poput Zaha Hadid, koja je poznata po svojim arhitektonskim čudima - naveo je Cerić .

Ta firma bi, po njegovim riječima, ovdje mogla napraviti jednu vrstu čuda, radi kojeg bi ovdje dolazili ljudi iz cijelog svijeta, što bi pomoglo da kreiramo pozitivnu sredinu u koju bi investitori našli načina da investiraju. Cerić je dodao da ga također zanimaju umjetnost i sport.

- Sport je veoma bitan za BiH. Čini mi se da nam treba više pobjeda na svjetskom nivou. Način na koji to planiramo da uradimo je jačanje klubova i pomlatka reprezentacije BiH. Umjetnost je također bitna. Želio bih naći načina da animiramo neke od bh. umjetnika da im kroz londonsku platformu damo mogućnost da se plasiraju na svjetsko tržište – dodao je Cerić.

On smatra da Sarajevu ne trebaju biti uzori Beograd i Zagreb, već mnogo veći gradovi.

-Mislim da trebamo gledati prema Hong Kongu, Londonu, Seulu, odnosno gradovima gdje su zastupljene inovacije i tehnologije, a ne samo investicije. Najbitnija stvar je da se u ovom gradu i državi kreira neki tajming i na osnovu njega se može napredovati – naveo je Cerić.

Direktor Relax Toursa i hotela Pino Aida Terzić je kazala da jedna turistička organizacija sama ne može puno uraditi.

- Mi smo kao prva privatna turistička agencija proteklih 10 godina posjećivali sve najvažnije sajmove turizma u svijetu, od Berlina i Londona, pa do Dubaija. Međutim, kao jedinka nismo mogli puno ostvariti. U posljednje tri godine prisustvujemo različitim promocijama turizma zajedno sa drugim kolegama, kao i sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo koja je napravila ogroman pomak ove godine – navela je Terzić, dodajući da je Relax Tours osvojio brojne nagrade za najposjećenije štandove.

Svjetska turistička organizacije prije nekoliko godina predviđala da će se BiH naći na drugom ili trećem mjestu po rastu dolazaka turista i to se, kako je naglasila Terzić, potvrdilo.

- Konkretno, u našoj kompaniji smo to i osjetili nakon što smo se povezali na panelu sa regijom gdje nudimo našim turistima balkanske ture, gdje povezujemo i Crnu Goru, Hrvatsku, Albaniju i Makedoniju. Upravo ovo povezivanje se pokazalo kao najinteresantnije, jer turisti u svom desetodnevnom putovanju imaju priliku da obiđu sve ove zemlje, da osjete kulture i religije, ali i da vide i zimski i ljetni turizam - kazala je Terzić.

Podijelite ovaj članak!