[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/13\/1909-johann-sattler.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/13\/100x73\/1909-johann-sattler.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/13\/1909-johann-sattler.jpg","size":"54.29","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Sattler: Odluke Ustavnog suda BiH pravno obavezujuće i konačne

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Sattler naglasio je danas da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hrecgovineu pravno obavezujuće i konačne.

Komentarišući odluku predstavnika vlasti iz RS da obustavljaju rad u odlučivanju u radu organa BiH, zbog nedavne odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu RS, Sattler je novinarima u Bijeljini, nakon dvodnevnog radnog sastanka o ekonomskim reformama, rekao da nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH vodi u pravni vakum.

-U svakom društvu i sistemu morate imati jednu konačnu instancu, arbitra, nezavisno tijelo u donošenju odluka. Jedna od okosnica je Ustavni sud BiH u ovoj zemlji, i njegove odluke su pravno obavezujuće i konačne – istakao je on.

Sattler je dodao da, kakava god da je odluka, ona je pravno obavezujuća i konačna.

- Ovdje sada, u ovom trenutku, pričamo o određenim potezima iz Banje Luke, ali ja moram naglasiti da i ostatak zemlje i Federacija BiH i nivo BiH ne provode značajan broj ranijih odluka Ustavnog suda. Neprovedba ovakvih odluka dovodi do pravne neizvjesnost i do pravnog vakuma - kazao je Sattler.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović rekla je jučer da predstavnici RS u institucijama BiH obustavljaju rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu, bez stranih sudija.

Na sastanku srpskih zavničnika i predstavnika parlamentranih stranaka usvojen je i zaključak da će biti zatraženo održavanje hitne sjednice Narodne skupštine RS, koja bi mogla biti zakazana za ponedjeljak, 17.februara, a u vezi s odlukom Ustvanog suda BiH, koji je proglasio nesutavnim član 53. Zakona o poljoprivrendom zemljištu entiteta RS.

Zvaničnici RS-a tu odluku ne prihvataju i tvrde da je "na štetu RS".

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!